Malaysia Dijangka Beralih Fasa 2 PPN Ogos depan

38

14 JULAI: Kerajaan Perikatan Nasional (PN) menjangkakan Malaysia akan memasuki Fasa Dua Pelan Pemulihan Negara (PPN) pada awal Ogos depan. 

Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, ini kerana prestasi Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan (PICK) memberi petunjuk bahawa kadar vaksinasi lengkap dua dos telah melepasi nilai ambang 10 peratus yang ditetapkan untuk negara beralih dari ke Fasa 2.

Menurut beliau, perkembangan ini memberi gambaran bahawa negara berada di landasan yang betul dalam usaha mencapai imuniti kelompok. 

“Indikator ini sejajar dengan perancangan PPN yang menjangkakan kadar vaksinasi akan mencapai 10 peratus populasi pada akhir bulan Julai ini.

ISMAIL SABRI

“Sekiranya perkembangan positif ini berterusan, seluruh negara mampu beralih ke Fasa 2 pada awal bulan Ogos seperti Perlis, Perak, Kelantan, Terengganu, Pahang, Pulau Pinang, Sabah dan Sarawak. 

“Kesemua negeri itu telah pun terlebih dahulu berada di Fasa 2 setelah melepasi nilai ambang ketiga-tiga indikator utama yang ditetapkan di bawah PPN,” katanya menerusi kenyataan media perkembangan harian PPN dan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD), hari ini.

Dalam pada itu, Menteri Pertahanan itu turut memaklumkan sebanyak 68 premis meliputi 23 kilang, 43 premis perniagaan dan dua tapak pembinaan telah diarahkan tutup kerana didapati melanggar arahan kerajaan dan prosedur operasi standard (SOP). 

“Ini berikutan pemeriksaan yang dilakukan oleh pasukan Task Force Operasi Pematuhan semalam, di mana sebanyak 2,257 buah kilang, 15,256 premis perniagaan, 1,148 tapak pembinaan dan 286 buah asrama penempatan pekerja telah diperiksa.

“Secara kumulatifnya, pasukan Task Force Operasi Pematuhan semalam telah melaksanakan 80,827 pemeriksaan dan snap check COVID-19 di seluruh negara dengan jumlah kekuatan anggota seramai 20,005 orang,” katanya.

Sementara itu, Ismail Sabri yang juga merupakan Menteri Pertahanan menegaskan jumlah mereka yang ditahan kerana ingkar PKP semalam merekodkan jumlah 471 individu telah ditahan. 

“Daripada jumlah itu, seramai 446 individu dikompaun dan 16 orang  direman manakala sembilan lagi telah diikat jamin. 

“Orang ramai diingatkan untuk sentiasa mematuhi SOP yang ditetapkan dan mengamalkan kawalan kendiri dalam usaha untuk memutuskan rantaian jangkitan COVID-19,” katanya. – Oleh AIMAN SADIQ ABDULLAH 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.