Hentikan Berpolitik, Bersama Tangani COVID-19

23

14 JULAI: Pelbagai pihak khususnya ahli politik perlu mengembleng seluruh tenaga dan tumpuan bagi mengatasi pandemik COVID-19 ini dari terus menular dalam kalangan rakyat dan mencatatkan peningkatan di negara ini. 

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Beserah, Andansura Rabu berkata, segala usaha dan perjuangan untuk menangani COVID-19 oleh kerajaan perlu didukung bersama dan tidak berputus asa, demi menjaga nyawa seluruh rakyat tanpa mengira perbezaan agama, bangsa dan fahaman politik. 

Justeru, beliau juga mengharapkan agar pemimpin serta wakil rakyat bersabar dan bertenang agar dapat memerikan tumpuan serta sokongan kepada Pelan Pemulihan Negara (PPN) sebagaimana yang diumumkan oleh kerajaan. 

“Kita perlu gembleng tenaga dan membawa negara keluar daripada pandemik ini dalam kadar yang segera. Kita perlu elakkan sebarang ketidaktenteraman sama ada dari sudut kesihatan, politik dan juga ekonomi. 

TUNKU ISMAIL semalam bertitah agar semua pihak berhenti berpolitik buat sementara dan fokus kepada masalah rakyat.

“Kebersamaan rakyat dan kerajaan serta semua ahli politik perlu dalam usaha memerangi COVID-19 penting sehingga perancangan untuk menjayakan PPN dapat direalisasikan,” katanya menerusi kenyataan, hari ini. 

Semalam, Tunku Mahkota Johor, Tunku Ismail Sultan Ibrahim mahu semua ahli politik khususnya di negeri Johor agar melakukan genjatan politik untuk sementara dan memberi sepenuh tumpuan kepada rakyat.

Tunku Ismail bertitah, pemimpin politik harus mengetepikan segala perbezaan mereka dalam tempoh pandemik COVID-19 ketika ini.

Tunku Ismail juga mahu semua ahli politik melaksanakan tanggungjawab diamanahkan dan cuba sedaya boleh untuk memerangi COVID-19. 

Dalam pada itu, Andansura memaklumkan pasukan petugas barisan hadapan telahpun berusaha dengan penuh gigih dalam mengambil langkah pencegahan. 

“Ini khususnya dalam tindakan untuk meningkatkan jumlah suntikan vaksin bagi menyelamatkan rakyat dan negara.

“Alhamdulillah buat masa ini kita telah mencapai tahap vaksinasi yang tinggi dan akan diteruskan lagi sehingga kita jangka kita akan dapat mencapai imuniti kelompok pada bulan Oktober 2021 nanti,” katanya.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.