MAFI kaji tubuh Pusat Kuarantin Setempat

14

13 JULAI: Kementerian Pertanian dan Industri Makanan (MAFI) bercadang mewujudkan Pusat Kuarantin Setempat (OSQC) bagi memperkasakan biosekuriti dan keselamatan makanan negara.

Menterinya, Datuk Seri Dr Ronald Kiandee berkata buat masa ini, negara tidak mempunyai pusat kuarantin setempat yang dilengkapi dengan teknologi terkini di setiap pintu masuk negara bagi membolehkan pemeriksaan komprehensif dilakukan. 

Beliau mejelaskan OSQC ini akan mempunyai lima fungsi iaitu pengesanan virus, proses penyahkuman, pusat kuarantin, sijil kuarantin dan pencegahan aktiviti haram.

ā€œCadangan penubuhan OSQC ini adalah rentetan risiko penyakit atau perosak yang dibawa bersama dagangan di mana OSQC yang memenuhi standard antarabangsa dikaji untuk dibangunkan di pintu masuk negara. 

“Ini bagi memastikan setiap dagangan agromakanan melalui proses pemeriksaan dan kuarantin yang komprehensif di pintu masuk sebelum diimport masuk atau dieksport keluar negara,ā€ katanya menerusi kenyataan media, hari ini.

Kenyataan itu dikeluarkan pada program serahan sumbangan bekalan makanan haiwan kepada lapan Jabatan dan Agensi berupa produk daging sejuk beku hasil rampasan Jabatan Perkhidmatan Kuarantin dan Pemeriksaan Malaysia (MAQIS) yang telah dilucuthakkan yang membabitkan kes dari bulan Februari sehingga April 2021 di Pelabuhan Klang, hari ini.

RONALDS (kanan) pada program penyerahan sumbangan bekalan makanan haiwan di Perlabuhan Klang, Selangor hari ini.

Dalam pada itu, Ronald berkata, selain daripada pembangunan infrastruktur dan fasiliti, projek ini juga akan melibatkan cadangan pembangunan sistem teknologi maklumat tersendiri untuk membantu proses keupapayaan pengesanan dan automasi akan digunakan. 

“Selain memperkukuhkan lagi kawalan biosekuriti dan keselamatan makanan 

negara, cadangan penubuhan OSQC ini juga akan menggalakkan perkembangan ekonomi dan perniagaan 

“Khususnya akan memberi kesan positif kepada produk agromakanan dan e-dagang serta meningkatkan kebolehpasaran produk agromakanan negara di peringkat antarabangsa,” katanya. 

Tambah beliau, MAQIS sebagai benteng utama bagi menjaga jaminan bekalan dan keselamatan makanan khususnya keluaran pertanian yang diimport ke dalam negara akan terus tegas menguatkuasakan perlaksanaan undang-undang negara. 

“MAQIS akan memastikan isu-isu yang melibatkan aspek halal,keselamatan makanan, kawalan penyakit dan risiko kemasukan perosak atau penyakit berbahaya yang boleh mengancam industri pertanian dan penternakan negara dapat dibendung serta dikawal di semua pintu masuk negara demi kesejahteraan rakyat dan negara. 

Sementara itu, mengulas lanjut berkenaan program sumbangan itu, Ronald memberitahu MAFI melalui MAQIS komited melaksanakan tanggungjawab sosial untuk membantu dan memberi sumbangan kepada mana-mana jabatan atau agensi yang memerlukan seperti pihak zoo dan pihak Penjara. 

“Sitaan tersebut akan dijadikan sumber makanan ternakan ikan keli bagi projek rehabilitasi banduan di penjara serta sumber makanan haiwan di zoo dan pusat konservasi hidupan liar.

“Sumbangan yang diserahkan hari ini dibawah program MAFI Prihatin adalah produk daging sejuk beku yang dibawa masuk secara tidak sah dari pelbagai negara yang secara keseluruhannya berjumlah 54 tan dengan nilai rampasan sebanyak RM1.5 juta. 

“Kesemua serahan itu adalah hasil daripada sitaan terhadap pengimportan keluaran pertanian yang telah melalui proses lucut hak di bawah kesalahan Seksyen 11 (1) dan 15 (1), Akta 728,” katanya. – Oleh AIMAN SADIQ ABDULLAH 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.