PAS yakin PPK mampu kembalikan kegemilangan FELDA

22

12 JULAI: PAS yakin dengan usaha kerajaan dalam memastikan kemapanan kewangan dan kelestarian FELDA melalui penubuhan Pasukan Petugas Khas (PPK) demi mengembalikan kegemilangannya seperti suatu ketika dahulu.

Naib Presiden PAS, Idris Ahmad berkata sejak penubuhannya, FELDA telah membangunkan lebih daripada 2 juta peneroka dengan keluasan ladang sehingga 1.2 hektar selain pernah memiliki khazanah harta bernilai RM25 bilion.

Idris yang juga Ahli Dewan Negara juga mengucapkan jutaan tahniah kepada PPK kerana objektif memulihkan FELDA melalui pengurusan yang lebih cekap dan berintegriti menunjukkan hasil yang positif.

Antara usaha berterusan kerajaan adalah dengan penghapusan hutang FELDA sehingga 80 peratus seperti yang diumumkan oleh YAB Perdana Menteri baru-baru ini.

“Selain itu, saya mengharapkan agar kesilapan lalu di dalam pengurusan sehingga menyebabkan FELDA mengalami kerugian besar dan menanggung hutang yang banyak perlu dielakkan bagi memastikan usaha kerajaan pada ketika ini tidak sia-sia.

“Sehingga kini, dua daripada tiga misi PPK telah berjaya dilaksanakan iaitu pengambil alihan tanah FELDA daripada FGV Holding dan penstrukturan semula hutang FELDA,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Naib Presiden PAS, Idris Ahmad

Justeru, Idris berharap usaha kerajaan melalui Program Pembangunan Peneroka yang bertujuan meningkatkan daya berdikari peneroka melalui kepelbagaian sumber pendapatan turut berjaya dilaksanakan seterusnya meningkatkan ekonomi mereka khususnya dan negara umumnya.

“Membela hak dan membantu para peneroka FELDA sentiasa menjadi denyut nadi perjuangan PAS sejak sekian lama.

“Justeru, kita perlulah menghargai segala usaha dan keringat yang dikeluarkan oleh generasi awal FELDA dalam merintis penerokaan tanah untuk kemakmuran negara Malaysia,” katanya.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.