Hapus Hutang Adil Buat Setiap Peneroka FELDA

105

12 JULAI: Jabatan Komunikasi Strategik Lembaga Kemajuan Tanah Persekutuan (FELDA) menafikan berlaku ketidakadilan dalam penghapusan hutang peneroka sebanyak RM8.3 bilion.

Tegasnya, kadar bayaran balik adalah berdasarkan kategori peneroka iaitu maksimum RM300 bagi peneroka yang tidak bersama FELDA manakala bagi peneroka yang bersama Felda hanya RM250 sebulan.

Felda berkata, kadar itu menjadi asas kepada jumlah penghapusan yang layak diterima peneroka di samping peneroka bersama FELDA juga mendapat kelebihan untuk kadar potongan baharu pada Ogos 2021 jika perjanjian ditandatangani dalam tempoh 14 hari. 

“Peneroka yang tidak bersama FELDA pula diberikan tempoh pemerhatian enam bulan untuk konsisten dan berdisiplin menghantar hasil ke FELDA sebelum kadar potongan baharu dikenakan kepada mereka. 

“Dalam tempoh ini mereka perlu kekal membayar ansuran bulanan dengan kadar biasa,” kata kenyataan itu hari ini. 

Dalam pada itu, menerusi kenyataan sama, FELDA memberitahu beberapa siri penerangan secara maya telah dilaksanakan kepada pengurus rancangan dan ketua-ketua peneroka dan wakil pertubuhan bukan kerajaan (NGO) FELDA. 

“Ini bertujuan memberi pemahaman lebih tentang inisiatif pelaksanaannya dan sesi penerangan juga masih diteruskan. 

“FELDA juga menyarankan warga peneroka untuk merujuk kepada pejabat rancangan untuk melancarkan urusan kedua-dua pihak. 

“FELDA menekankan objektif utama inisiatif pelarasan pinjaman peneroka yang dilaksanakan ini adalah bagi menerapkan kebersamaan Felda dan peneroka melalui satu sistem pengurusan ladang yang lestari. 

“Inisiatif yang dapat menarik peneroka kembali kepada Felda ini akan dapat memberi manfaat dari segi produktiviti ladang apabila pengurusan dilaksanakan secara bersepadu,” katanya

Get real time updates directly on you device, subscribe now.