Had usia maksima kenderaan perkhidmatan awam dilanjutkan

10

12 JULAI: Kementerian Pengangkutan akan memberi pelanjutan selama satu tahun secara automatik kepada kenderaan perkhidmatan awam yang mencapai had usia maksima penggunaan seperti ditetapkan dalam syarat lesen atau permit kenderaan.

Menteri Pengangkutan Datuk Seri Dr Wee Ka Siong berkata ini termasuk kenderaan yang mendapat lanjutan pada tahun lalu, sebelum ini.

Beliau berkata, langkah berkenaan diambil bagi membantu pemain industri pengangkutan awam khususnya pemilik teksi, bas sekolah dan bas persiaran dalam mengharungi waktu sukar akibat pandemik COVID-19.

“Mana-mana kenderaan perkhidmatan awam yang mencapai had usia maksima penggunaan kenderaan untuk tempoh bermula 1 Januari 2021 sehingga 31 Disember 2021 akan diberi pelanjutan secara automatik satu tahun lagi.

Pelanjutan ini adalah tertakluk kepada kenderaan terbabit menjalani pemeriksaan di PUSPAKOM bagi memastikan tahap keselamatan dan kelayakan berada di atas jalan,” katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.

Datuk Seri Wee Ka Siong

Mengulas lanjut, Ka Siong berkata pelanjutan ini akan membabitkan semua kelas kenderaan perkhidmatan di bawah skop tanggungjawab Agensi Pengangkutan Awam Darat (APAD) serta Lembaga Pelesenan Kenderaan Perdagangan (LPKP) Sabah dan LPKP Sarawak.

Beliau berkata keputusan MOT berkaitan pelanjutan had usia bas pelancongan dan persiaran juga turut diselaraskan dengan aspek pelesenan syarikat, agensi, operator pelancongan dan pelesenan bas pelancongan serta persiaran di Sabah, Sarawak, dan Wilayah Persekutuan Labuan yang berada di bawah skop kuasa Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya Malaysia.

Dalam pada itu Ka Siong berkata, keputusan itu diambil susulan sesi perbincangan serta libat urus di antara kementerian itu bersama persatuan dan pengendali termasuk Persekutuan Persatuan-persatuan Bas Sekolah Malaysia, Pan Malaysia Bus Operators Association (PMBOA), Persatuan Pengusaha Bas Persiaran Semenanjung Malaysia (PPBPSM), Gabungan Teksi Semenanjung Malaysia (GTSM), Koperasi Melayu Teksi Pulau Pinang, Persatuan Teksi India Wilayah Persekutuan dan Persatuan Kereta Sewa Hulu Selangor.

Beliau berkata tindakan itu menunjukkan MOT sentiasa mendengar dan prihatin terhadap segala rintihan para pemain industri yang terjejas akibat COVID-19, kerana perkhidmatan pengangkutan awam adalah mod pengangkutan yang dekat di hati masyarakat.

“Kita memahami situasi yang terpaksa dihadapi oleh pemain industri apabila tidak berupaya menggantikan kenderaan mereka pada waktu sukar ini.

“MOT berharap pelanjutan had usia penggantian kenderaan selama setahun secara automatik ini dapat memberi kelegaan kepada industri pengangkutan awam seterusnya kembali pulih serta terus berdaya saing untuk tempoh panjang demi manfaat rakyat serta negara secara keseluruhannya,” katanya.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.