Selangor wajar semak caj vaksin untuk industri

38

11 JULAI: Tindakan Kerajaan Negeri Selangor yang mengenakan bayaran sehingga mencecah RM350 untuk dua dos vaksin kepada majikan adalah tidak wajar yang boleh merencatkan perancangan kerajaan bagi mencapai imuniti kelompok menjelang Oktober tahun ini.

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Lembah Jaya, Haniza Mohamed Talha mendakwa, caj tersebut yang dikenakan Selangor jauh lebih tinggi berbanding bayaran yang dikenakan dalam Program Imunisasi Industri COVID-19 Kerjasama Awam-Swasta (PIKAS).

“Saya terpanggil untuk mendapatkan penjelasan Kerajaan Negeri Selangor atas aduan syarikat-syarikat serta kilang-kilang, berkaitan Program Vaksin Selangor (SelVax) kepada warga industri.

“Program tersebut yang menyasarkan sekurang-kurang satu juta pekerja industri, akan dilaksanakan oleh syarikat berkaitan kerajaan negeri dengan mengenakan bayaran RM350 ke atas majikan untuk dua dos vaksin.

“Usaha mencapai imuniti kelompok akan terbantut sekiranya Kerajaan Negeri Selangor mengenakan caj suntikan yang lapan kali ganda berbanding PIKAS dengan bayaran RM45 bagi setiap pekerja,” katanya menerusi kenyataan, hari ini.

Dalam pada itu, Haniza yang menerima aduan tersebut juga melihat tindakan Kerajaan Negeri Selangor hanya membebankan majikan yang perlu mengeluarkan kos suntikan besar ketika semua pihak terjejas akibat COVID-19.

“Dalam situasi pandemik yang mencabar ini, adalah tidak wajar mana-mana pihak mengambil kesempatan dan meraih keuntungan berlipat ganda daripadanya.

“Saya menyeru Menteri Besar Selangor menyemak semula serta menurunkan caj yang dikenakan ke atas warga industri agar lebih ramai warga industri dapat disuntik dan segera mencapai sasaran.

“Saya juga mengajak semua pihak bekerjasama melawan pandemik COVID-19 demi menjamin keselamatan dan kesejahteraan semua,” katanya. 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.