Henti Berpolitik, Fokus Tangani COVID-19 – TPM

41

11 JULAI: Usaha memerangi pandemik COVID-19 tidak boleh bergantung sepenuhnya kepada tindakan kerajaan, memandangkan penularan jangkitan virus tersebut boleh berlaku di mana-mana.

Justeru, Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob menyeru semua pemimpin politik memberi fokus kepada usaha memerangi COVID-19 dan berusaha membantu rakyat yang terkesan disebabkan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) sepanjang pandemik ini.

Dalam pada itu, Ismail Sabri memberitahu, semua pihak perlu bersatu dan bersama memerangi COVID-19 serta menghentikan segala bentuk tindakan yang boleh menjejaskan usaha pemulihan negara.

“Janganlah kita berpolitik sebab rakyat sedang dalam kesusahan. Mereka perlukan fokus sepenuhnya bukan saja kerajaan tapi parti politik. Kerajaan berpandangan COVID-19 adalah isu yang merentasi fahaman politik. 

ISMAIL SABRI

“COVID-19 tidak mengenal ahli parti mana. Ahli DAP, PKR, UMNO, BERSATU, PAS, GPS (Gabungan Parti Sarawak) dan GRS (Gabungan Rakyat Sabah) boleh kena.

“COVID-19 tidak terkecuali dan tidak mempunyai kekebalan kepada pihak tertentu. Ini merupakan satu peperangan bersama rakyat,” katanya pada sidang media selepas meninjau pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD) di Projek Perumahan Rakyat (PPR) Kerinchi di Pantai Dalam, Kuala Lumpur, hari ini. 

Dalam pada itu, menyentuh peningkatan kes COVID-19 ketika ini, beliau berkata, saringan besar-besaran dan bersasar yang dilakukan di kebanyakan kawasan PKPD di Selangor dan Wilayah Persekutuan menyaksikan kes harian tinggi.

Beliau yang juga Menteri Pertahanan memaklumkan, kerajaan sedang memperhalusi prosedur operasi standard (SOP) di setiap negeri dan daerah bagi membolehkan ia diselaraskan di semua peringkat.

“Kenaikan ini memang dijangka oleh Kementerian Kesihatan (KKM). Saringan besar-besaran ini menyumbang kepada kenaikan kes positif baharu. Sekarang kerajaan sedang berusaha untuk menambah bilangan katil untuk rawatan mereka yang disahkan positif,” katanya.

“Memang agak sukar sebab dalam SOP ada daerah boleh lakukan terutama berkait peralihan fasa satu dan fasa dua. Saya akan bincang (bersama Majlis Keselamatan Negara) dan Perdana Menteri bersetuju saya melihat perkara ini dengan lebih teliti bagi membantu permudahkan urusan pergerakan termasuk NGO yang menyalurkan bantuan kepada rakyat,” katanya.

Sementara itu, mengulas berkenaan bakul makanan, Ismail Sabri memberitahu lebih 500,000 bakul makanan bernilai RM50 juta sudah diagihkan ke seluruh negara sejak Januari lalu.

Menurut beliau, bantuan itu dikendalikan Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, bagi penduduk di kawasan bandar melalui program Kasih Prihatin, kerajaan memperuntukkan RM100 juta dalam bentuk bukan tunai bernilai RM100 untuk 300,000 penduduk.

“Bantuan itu membolehkan rakyat membeli barang keperluan harian di 300 rangkaian kedai runcit, pasar mini dan pasar raya mulai Julai hingga September ini. Bantuan tanpa tunai itu membolehkan rakyat membeli barang keperluan harian. 

“Saya berharap jika ada masalah dapatkan bantuan dengan segera kerana ada banyak saluran aduan dan bantuan. Rakyat yang ada masalah boleh hubungi Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) di daerah masing-masing di seluruh negara dan Pusat Gerakan JKM kini beroperasi 24 jam,” katanya.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.