WHO tidak tolak kemungkinan hubungan kes radang jantung dan vaksin COVID-19

22

10 JULAI: Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) tidak menolak ‘kemungkinan’ ada hubungan’ antara vaksin COVID-19 yang menggunakan teknologi mRNA dengan kes radang jantung yang ‘sangat jarang terjadi’, tetapi manfaatnya masih melebihi risiko.

Jawatankuasa Penasihat Global mengenai Keselamatan Vaksin (GACVS) badan kesihatan PBB itu menyatakan bahawa kes miokarditis – keradangan otot jantung – dan perikarditis – keradangan lapisan di sekitar jantung – telah dilaporkan di beberapa negara, terutamanya Amerika Syarikat (AS).

“Kes yang dilaporkan biasanya berlaku dalam tempoh beberapa hari selepas vaksinasi, lebih sering berlaku pada lelaki yang lebih muda dan lebih kerap selepas dos kedua vaksin COVID-19 mRNA,” kata jawatankuasa itu dalam satu kenyataan.

Menurut kenyataan WHO selepas meninjau data yang ada, GACVS menilai bahawa ‘bukti semasa menunjukkan kemungkinan adanya hubungan antara miokarditis dan vaksin mRNA’.

Bagaimanapun, WHO berkata ‘manfaat vaksin mRNA COVID-19 melebihi risiko dalam mengurangkan kemasukan ke hospital dan kematian akibat jangkitan COVID-19’, tambahnya, dengan menyatakan bahawa keradangan itu ‘sangat jarang terjadi’.

Katanya, sebahagian besar kes miokarditis dan perikarditis berikutan vaksinasi adalah ‘ringan’ dan hanya memerlukan rawatan ‘konservatif’, kata jawatankuasa itu, walaupun sedang memerhatikan kemungkinan kesan jangka panjang.

Pihak berkuasa perubatan AS bulan lalu memberi amaran bahawa terdapat kemungkinan hubungan antara vaksin mRNA – seperti Pfizer dan Moderna – dan kes miokarditis dalam kalangan penerima yang lebih muda, sementara juga menyatakan manfaatnya terus melebihi risiko.

WHO menyatakan bahawa jawatankuasa farmakovigilance Badan Perubatan Eropah, yang mengesan kesan sampingan ubat-ubatan, juga telah melihat ‘kemungkinan hubungan’ yang boleh dipercayai dalam tinjauan data minggu ini berhubung kes terbabit.

Miokarditis adalah penyakit yang jarang berlaku, yang dipercayai oleh pakar biasanya disebabkan oleh virus.

Sebilangan besar penghidap mengalami sakit dada, dan sering dirawat dengan ubat antiradang dan – jika diperlukan – oksigen tambahan.

Israel adalah negara pertama yang melaporkan miokarditis di antara penerima vaksin dalam pelancaran pantas program vaksinasi mRNA mereka.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.