Rina mohon maaf,suap makanan atas permintaan kanak-kanak

37

10 JULAI: Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Datuk Seri Rina Harun memohon maaf kepada rakyat Malaysia berikutan tindakannya menyuapkan anak perempuan penyanyi Fendi Caliph Busker ketika menyantuni keluarga terbabit di ibu negara, hari ini

Rina memohon maaf berikutan tindakannya itu yang menimbul rasa tidak puas hati dalam kalangan netizen di media sosial hari ini.

“Pertamanya, saya ingin menzahirkan ucapan terima kasih kepada rakyat Malaysia yang sentiasa prihatin akan pematuhan SOP dalam usaha menangani penyebaran wabak COVID-19.

“Berikutan berita yang tular berkenaan tindakan saya menyuapkan makanan kepada seorang kanak-kanak OKU bernama Nur Azalea Zafirah, berusia 6 tahun yang merupakan anak kepada saudara Fendi Adlun, pemuzik Caliph Buskers.

“Saya memohon maaf andai kiranya tindakan responsif saya tidak menyenangkan mata dan menimbulkan persoalan dan kebimbangan kepada sesetengah pihak,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Mengulas lanjut, Rina menjelaskan beliau berbuat demikian kerana tersentuh melihat keadaan kanak-kanak berkenaan mengalami cacat penglihatan dan autisme serta tidak mampu makan sendiri dan perlu dibantu.

“Untuk makluman semua, kanak-kanak tersebut merupakan seorang kanak-kanak OKU penglihatan dan autisme yang mana anak ini berada dalam keadaan kurang ceria ketika ketibaan saya.

“Bagaimanapun, kanak-kanak tersebut beransur ceria dan tenang apabila dipujuk dan ditawarkan hidangan makanan yang saya bawa. Bapa beliau sendiri memaklumkan bahawa anaknya tidak mampu makan sendiri dan perlu dibantu dalam menyuapkan makanan kepada anaknya.

“Hati saya menjadi lebih tersentuh apabila kanak-kanak tersebut sendiri menyebu Nak Aunty suapkan kepada saya.

“Untuk tidak menghampakan anak istimewa ini, saya terus menyuapkan makanan tersebut sebagai sebahagian pendekatan psikososial dalam menzahirkan rasa kasih saya sebagai seorang wanita kepada kanak-kanak apatah lagi buat insan yang kurang bernasib baik ini,” katanya.

Rina beramah mesra bersama anak Fendi Caliph Busker ketika kunjungannya ke rumah pemain dram itu siang tadi.

Rina juga menegaskan beliau sentiasa mengamalkan kebersihan kendiri setiap masa dengan menggunakan sanitasi tangan sebelum dan selepas menyantuni kumpulan sasar yang memerlukan bantuan.

Bagaimanapun, beliau turut menzahirkan ucapan terima kasih terhadap orang ramai yang sedia menegurnya bagi memperbaiki tugasan sehariannya.

“Terima kasih sekali lagi buat komen-komen yang membina yang diberikan dalam usaha memperbaiki tugasan, amanah dan tanggungjawab kebajikan yang saya usahakan. Semoga kita terus dilindungi dan keluar dari kemelut pandemik COVID-19 ini dengan segera,” katanya.

Kejadian itu tular dalam media sosial apabila Rina didapati tidak mematuhi prosedur operasi standard (SOP) seperti penjarakan fizikal malah menyuap anak orang secara sentuh terus semasa kunjungannya ke kediaman Fendi pada pagi Sabtu.

Dalam lawatan itu Rina turut menyalurkan Bantuan Bakul Makanan kepada pemain dram kumpulan Caliph Buskers serta menyelaras proses permohonan OKU beliau setelah bantuan Elaun Pekerja OKU tamat pada tahun 2019.

Turut disampaikan, sumbangan tunai Yayasan Kebajikan Negara dan juga Tabung Bantuan Segera Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) dan disertai oleh Timbalan Menteri Belia dan Sukan, Wan Ahmad Fayshal Wan Ahmad Kamal.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.