Peningkatan kes COVID-19, strategi baharu perlu dirangka

67

Oleh : Mohd Azmi Abdul Hamid
(Presiden MAPIM)

Hari ini dua hari berturut-turut jangkitan Covid-19 melepasi 9,000 kes.

Menurut statistik terkini, jangkitan mencecah lebih 9,300 kes baharu dan kematian melepasi 6,000 orang. Manakala angka keseluruhan dengan pantas meningkat lebih 800,000 kes dan jika keadaan tidak berubah, Malaysia mungkin mencapai 1 juta kes tidak lama lagi.

Soalnya, setelah hampir satu setengah tahun menguruskan pandemik, kenapa langkah pencegahan tidak berkesan?

Keadaan negara semakin mencemaskan. Sejak darurat diisytiharkan dan PKP dilanjutkan, ternyata negara tidak bersiap berdepan varian Covid yang baharu dan langkah yang diambil gagal memberi kesan yang diharapkan.

Walaupun kemungkinan varian delta yang dikatakan berpunca dari luar bakal menular dengan cepat dan lebih bahaya di negara ini, namun langkah yang sama diambil oleh kerajaan seperti gelombang pertama Covid-19 tidak berkesan.

Kami menyeru kerajaan menyemak semula strategi dan langkah  yang diambil sekarang dan belajar daripada pengelaman negara lain yang telah dapat meleperkan lekuk jangkitan.

Sementara itu, prosedur vaksinasi sangat perlu dipermudahkan dengan kadar segera. Kini jenis dan bekalan vaksin seharusnya dapat dirumus dan diurus dengan pantas.

Ketelusan dan mekanisme vaksinasi perlu diperincikan agar didedahkan dan dibincangkan di Parlimen.

Kami menggesa  badan pakar bebas yang khas ditubuhkan untuk menyemak pelan pencegahan dan pemulihan yang dilaksanakan kerajaan dan segera merangka langkah dan strategi baharu.

Kami mendapati PKP yang dikuatkuasakan sekarang perlu diteliti manakala pemantauan rapi dijalankan untuk menentukan bagaimana PKP memberi kesan maksima untuk memutuskan rangkaian jangkitan Covid-19.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.