Kes di Selangor, KL Naik Hasil Ujian Saringan Bersasar

96

9 JULAI : Peningkatan kes COVID-19 di Selangor dan Kuala Lumpur sejak kebelakangan ini adalah hasil daripada pelaksanaan ujian saringan secara bersasar di kawasan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD) di dua negeri tersebut. 

Menteri Wilayah Persekutuan, Tan Sri Annuar Musa berkata, beliau yakin usaha itu adalah langkah yang tepat dalam mengenal pasti mereka yang dijangkiti agar pandemik tersebut tidak terus tersebar kepada individu lain.

“Di Selangor dan Wilayah Persekutuan kita memilih untuk PKPD kawasan yang luas dan lokaliti yang banyak. Apabila sesuatu kawasan di letakkan bawah PKPD, teknik ujian Real-Time Reverse Transcription-Polymerase Chain Reaction (rRT-PCR), akan dibuat.

ANNUAR

“Ini bermakna puluhan ribu diwajibkan buat ujian saringan dua kali. Bacaan positif direkod dan diisytihar setiap hari. Justeru, dalam dua minggu ini, jumlah kes positif akan naik tinggi.

“Lebi-lebih lagi di Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, kita memutuskan untuk menggempur tapak bina dan kongsi,” katanya menerusi Facebook miliknya, hari ini. 

Dalam pada itu, Annuar memaklumkan pihaknya menjangkakan dalam dua minggu ini, negara akan berjaya melepasi minima 50 peratus suntikan dos kedua. 

“Pada ketika itu, dijangka kes positif tahap 3 dan 4 akan berkurangan, manakala tahap 1 dan 2 tidak lagi berbahaya kepada mereka yang sudah ada immuniti. 

“Kita yakin, bulan Ogos adalah detik kita mula meraih kemenangan apabila Kuala Lumpur menjadi antara kota metropolitan terawal mencapai imuniti kelompok iaitu sebanyak 80 peratus akan disuntik. 

“Meskipun ada yang menahan lukah di pergentingan, mencari kesempatan ketika kesempitan, namun bagi yang memahami, rakyat tahu siapa yang benar-benar berusaha membela mereka,” katanya. – Oleh AIMAN SADIQ ABDULLAH 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.