Vaksinasi:Bekas pesakit COVID-19 tidak perlu tunggu 3 bulan

32

9 JULAI: Bekas pesakit COVID-19, iaitu
individu yang telah pulih daripada jangkitan virus SARSCoV-2 tidak perlu menunggu selama tiga bulan untuk menerima suntikan vaksin.

Jawatankuasa Khas Jaminan Bekalan Akses Vaksin COVID-19 (JKJAV) berkata keputusan itu dibuat berdasarkan pendapat pakar yang dibentangkan di persidangannya semalam.

Menurut kenyataan JKJAV, biarpun terdapat bukti terkini menunjukkan jangkitan semula jadi virus itu menghasilkan perlindungan yang baik terhadap jangkitan semula selama sekurang-kurangnya tiga bulan, namun kemunculan varian baharu menyebabkan ada keperluan bagi pemberian vaksinasi lebih awal.

Berikutan itu, bekas pesakit COVID-19 yang telah disahkan bebas daripada virus COVID-19 kini dibenarkan untuk divaksinasi di Pusat Pemberian Vaksin (PPV) menurut janji temu yang telah diberikan.

“Namun begitu, bagi pesakit COVID-19 yang mendapat antibodi monoklonal anti-SARS-CoV-2 (anti-SARS-CoV-2 monoclonal antibodies) atau convalescent plasma sebagai sebahagian daripada rawatan COVID-19 hanya dibenarkan mendapat suntikan vaksin sekurang-kurangnya 90 hari selepas tarikh pulih dari jangkitan virus tersebut.

“Ini adalah langkah berjaga-jaga yang diambil kini, sehingga terdapat maklumat tambahan, untuk mengelakkan kemungkinan gangguan terapi antibodi dengan tindak balas imun yang disebabkan oleh vaksin,” katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.

JKJAV juga ingin menggesa orang ramai yang masih menunggu keputusan ujian COVID-19 untuk tidak hadir ke PPV walaupun telah mempunyai janji temu atau sebagai pengiring.

“Mereka yang terpaksa membatalkan janji temu ini akan diberikan satu tarikh baharu secara automatik kelak,”katanya.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.