PKPD 10 Lokaliti Di Tiga Negeri Mulai 10 Julai Ini

36

8 JULAI: Sebanyak 10 lokaliti di Sabah, Terengganu dan Perak akan dilaksanakan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD) mulai Sabtu ini.

Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, daripada jumlah itu, enam daripada di Sabah iaitu di Kampung Mangkubau Laut, Pitas; Ladang Sabah Mas Divison Segama, Lahad Datu; Fasa 4B Taman Bukit Sepanggar, Kota Kinabalu serta Felda Umas 1, 3 dan 4, Kalabakan di Sabah.

Di Terengganu, beliau menegaskan tiga lokaliti di Mukim Sura Dungun, Terengganu akan dilaksana PKPD iaitu di Rumah Awam Kos Rendah Gong Pasir, Kampung Gong Pasir serta Taman MAIDAM manakala Mukim Bidor dan Mukim Batang Padang merupakan lokaliti di Perak. 

“Setelah membuat penilaian risiko bersama pelbagai agensi dalam Jawatankuasa PKP dan atas nasihat KKM, semua lokaliti akan dilaksanakan PKPD mulai 10 Julai sehingga 23 Julai depan. PKPD ini dilaksanakan bagi memudahkan KKM melaksanakan pengesanan awal kes. 

“Ini juga bagi memastikan penduduk yang berisiko dijangkiti kekal berada di kawasan PKPD bagi mengelakkan penularan jangkitan keluar daripada lokaliti tersebut,” katanya menerusi kenyataan media perkembangan harian Pelan Pemulihan Negara (PPN) dan PKPD, hari ini. 

Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob

Dalam pada itu, Ismail Sabri memaklumkan kerajaan turut bersetuju untuk menamatkan lima lokaliti di Sabah, Johor dan juga Politeknik Sultanah Bahiyah di Kulim Kedah seperti yang telah dijadualkan. 

Beliau yang juga merupakan Menteri Kanan Pertahanan berkata, tiga daripadanya akan ditamatkan di Johor iaitu Asrama Pekerja Warga Asing Jalan Rivera Tanjung Agas, Tangkak di samping Asrama Pekerja Warga Asing dan Kawasan Kilang Wah Cens Plastic Industries & Metal di Segamat. 

“Manakala selebihnya adalah di Sabah iaitu di Flat Indah Jaya, Sandakan dan Kampung Muhibbah Menggatal di Kota Kinabalu dan semua PKPD akan ditamatkan 8 Julai (esok) bermula tengah malam ini. 

“Kerajaan juga bersetuju untuk melanjutkan PKPD di Kawasan Perindustrian Bestgrade di Pokok Sena, Kedah mulai tengah malam ini berikutan kes masih menular selain terdapat kes baharu direkodkan di lokaliti tersebut,” katanya.- Oleh AIMAN SADIQ ABDULLAH 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.