PAS sokong penuh kepimpinan Muhyiddin

75

8 JULAI: PAS kekal istiqamah menyokong penuh kepimpinan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin untuk terus menerajui kerajaan Perikatan Nasional (PN).

Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang juga mengesahkan kesemua 18 Ahli Parlimen PAS masih menyokong kepimpinan Perdana Menteri.

Bagaimanapun, Abdul Hadi berkata PAS melahirkan kekesalan terhadap sebarang tindakan yang boleh menggugat kestabilan politik dalam negara.

“PAS melahirkan kekesalan terhadap sebarang tindakan yang boleh menggugat kestabilan politik dalam negara, khususnya dalam keadaan kerajaan sedang berusaha menghadapi krisis kesihatan dan ekonomi yang melanda negara.

“PAS  seterusnya menyeru seluruh rakyat untuk bersatu hati mendukung langkah-langkah kerajaan dalam menangani pandemik COVID-19, terutamanya bagi menjayakan Pelan Pemulihan Negara yang sedang dilaksanakan,” katanya dalam satu kenyataan ringkas hari ini.

Abdul Hadi berkata demikian mengulas laporan media bahawa Mesyuarat Majlis Kerja Tertinggi (MKT) UMNO, malam tadi, memutuskan bahawa parti berkenaan kini menarik balik sokongan kepada kerajaan PN pimpinan Muhyiddin, berkuat-kuasa serta merta mulai hari ini.

Presiden UMNO Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi, dalam sidang medianya berkata, perkara berkenaan dibuat berdasarkan keputusan Perhimpunan Agung UMNO 2020 dan kegagalan kerajaan PN pimpinan Muhyiddin memenuhi tujuh syarat dan garis panduan dikemukakan oleh MKT pada 11 Mac 2020.

Berikutan itu, Zahid berkata tempoh memberikan sokongan dan mandat UMNO kepada Muhyiddin selaku Perdana Menteri ditarik balik dan ditamatkan serta-merta.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.