Kes bunuh diri semakin meningkat di Singapura

81

8 JULAI : Kes bunuh diri di Singapura memperlihatkan peningkatan ketara membabitkan semua peringkat umur di mana statistik terkini mendedahkan seramai 452 kes bunuh diri dilaporkan tahun lalu.

Angka tersebut merupakan jumlah tertinggi kes bunuh diri sejak tahun 2012.

Kematian akibat bunuh diri secara puratanya membabitkan golongan berusia, paling ramai dalam kategori berusia 60 tahun ke atas iaitu 154 orang, juga jumlah tertinggi sejak 1991, dengan peningkatan 26 peratus berbanding 2019.

Pertubuhan bukan kerajaan (NGO) bagi mencegah bunuh diri, Samaritan of Singapore (SOS)  dalam satu kenyataan hari ini berkata, tahun lalu mencatatkan peningkatan 13 peratus berbanding 400 kes bunuh diri pada 2019, merangkumi pelbagai peringkat umur.

Menurut Ketua eksekutif SOS, Gasper Tan, pandemik COVID-19 banyak menjejaskan ekonomi negara, gaya hidup dan kesihatan mental rakyat di negara itu.

Beliau turut melahirkan rasa bimbang mengenai bagaimana warga tua akan menghadapi krisis kesihatan awam ini.

Menurutnya lagi, tekanan psikologi dan kerenggangan hubungan sosial serta keluarga, yang terganggu akibat pandemik coronavirus juga semakin meruncing.

Manakala Pengarah Institut Kesihatan Mental di Pejabat Kesihatan Penduduk, Prof Madya Lee Cheng pula berpandangan,  warga tua yang tinggal bersendirian mungkin tidak mempunyai sokongan untuk menangani wabak berkenaan.

Sementara itu, Prof Madya Helen Ko dari Universiti Sosial Singapura, berkata adalah penting untuk mencari jalan menghubungi golongan tua yang kesunyian dan terasing dalam konteks sosial.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.