Lantikan Ismail Sabri, Hishammuddin satu keputusan tepat

39

7 JULAI : Parti gabungan kerajaan Perikatan Nasional (PN) menyifatkan pelantikan Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob atau lebih dikenali sebagai Timbalan Perdana Menteri dan Datuk Seri Hishammuddin Hussein selaku Menteri Kanan Keselamatan adalah amat tepat berdasarkan pengalaman mereka dalam politik dan kerajaan, sebelum ini.

Setiausaha Agung PAS, Datuk Seri Takiyuddin Hassan, berkata Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang dan seluruh kepimpinan serta ahli PAS  mengucapkan setinggi-tinggi tahniah kepada Ismail Sabri di atas perlantikannya sebagai Timbalan Perdana Menteri oleh YAB. Perdana Menteri pada hari ini.

Beliau berkata PAS yakin perlantikan YAB. Dato’ Sri Ismail Sabri bin Yaakob adalah amat tepat berdasarkan pengalaman beliau sebagai seorang Menteri dan Menteri Kanan serta merupakan pemimpin UMNO paling kanan dalam Kabinet kerajaan PN.

“PAS yakin beliau (Ismail Sabri) akan dapat membantu YAB. Perdana Menteri dalam menguruskan negara terutama menjayakan Pelan Pemulihan Negara yang masih lagi berdepan dengan pandemik COVID-19,” katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.

Datuk Seri Takiyuddin Hassan

Dalam pada itu, Takiyuddin berkata PAS juga mengucapkan tahniah kepada Hishamuddin Hussein, yang turut dilantik sebagai seorang Menteri Kanan.

“Beliau yang juga merupakan anggota kanan dalam Kerajaan sebelum ini diyakini mampu berganding tenaga dengan semua Anggota Kabinet yang lain ke arah membawa Malaysia lebih dihormati di peringkat antarangsa,” katanya.

Sementara itu, Parti Pribumi Bersatu Malaysia (BERSATU) yakin pelantikan Ismail Sabri sebagai TPM dan Hishammuddin selaku Menteri Kanan Keselamatan mampu membantu Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin menguruskan pentadbiran negara dan memenuhi keperluan rakyat dalam keadaan negara sedang menghadapi krisis kesihatan dan ekonomi pada masa ini.

Ketua Penerangan BERSATU, Datuk Wan Saiful Wan Jan berkata, beliau percaya pelantikan ini mampu meningkatkan lagi keupayaan kerajaan PN khususnya dalam menghadapi pandemik COVID-19.

“Saya yakin seluruh rakyat menyokong pengharapan yang disebut dalam pengumuman oleh Pejabat Perdana Menteri, bahawa pelantikan ini seharusnya dapat memperkukuh perpaduan dalam kalangan parti-parti yang membentuk kerajaan.

“Perpaduan dan kesatuan inilah yang diharapkan oleh rakyat, kerana ia menjadi teras penting dalam usaha menjaga kebajikan rakyat, membina semula ekonomi dan memastikan kita menang bersama dalam memerangai wabak COVID-19.

Datuk Wan Saiful Wan Jan

“Saya juga menyokong sepenuhnya azam kerajaan PN untuk memperkukuh kerajaan dengan tadbir urus yang telus, bebas rasuah dan berintegriti. Nilai-nilai ini adalah amat penting demi memastikan amanah kuasa mentadbir negara dimanfaatkan untuk kebaikan dan kepentingan rakyat terbanyak,” katanya.

Presiden MCA Datuk Seri Dr Wee Ka Siong pula yakin Ismail Sabri dan Hishammuddin mampu membantu Perdana Menteri kerana kedua-dua pemimpin ini memiliki kepakaran dan pengetahuan luas dalam bidang masing-masing yang berupaya memberi manfaat kepada rakyat serta negara, khususnya ketika berdepan waktu sukar akibat pandemik COVID-19.

“Semoga dengan pelantikan ini, ia bukan sahaja dapat menguatkan pentadbiran Kerajaan, tetapi juga dapat merancakkan lagi usaha bersama memerangi COVID-19 dan memulihkan semula negara.

Datuk Seri Dr Wee Ka Siong

“Kementerian Pengangkutan Malaysia (MOT) akan terus menjalin kerjasama erat bersama YAB Dato’ Sri Ismail Sabri bin Yaakob dan YB Dato’ Seri Hishammuddin bin Tun Hussein dalam usaha membawa Malaysia keluar daripada waktu sukar demi kepentingan rakyat serta negara secara keseluruhannya,” katanya.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.