Jepun laksana perintah darurat ketika temasya sukan Olimpik berlangsung

26

7 JULAI : Jepun dijangka akan melaksanakan perintah darurat ketika temasya Olimpik berlangsung sekaligus bermakna penonton tidak dibenarkan hadir untuk menyaksikan temasya tersebut.

Perintah darurat itu akan berkuatkuasa sehingga 22 Ogos ini ekoran peningkatan kes COVID-19 di negara tersebut kira-kira tiga minggu sebelum temasya dunia itu bermula.

Menurut laporan agensi berita tempatab, Kerajaan Jepun memutuskan untuk mengisytiharkan keadaan darurat kali keempat untuk Tokyo dan menyampaikan keputusan itu kepada pihak berkuasa.

Seorang pegawai kanan kerajaan dilaporkan berkata, kemungkinan Olimpik akan diadakan secara tertutup.

Pandemik yang berlaku memaksa Olimpik 2020 yang ditangguhkan dianjurkan tahun ini dengan peraturan antijangkitan yang ketat dan peminat luar negara dilarang datang.

Bulan lalu, penganjur menetapkan had seramai 10,000 peminat atau separuh daripada kapasiti setiap venue, tetapi baru-baru ini memberi amaran bahawa pertandingan dilakukan secara tertutup sepenuhnya kerana keadaan semakin buruk.

Jangkitan COVID-19 di Jepun tidak begitu teruk seperti di beberapa negara, dengan sekitar 14,800 kematian, tetapi pakar menyatakan gelombang baharu boleh timbul ketika sukan dimulakan.

Ketika ini, peserta sudah mula tiba di Jepun dengan 11,000 atlet Olimpik dari kira-kira 200 negara akan mengambil bahagian.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.