Ismail Sabri dilantik TPM, Hishammuddin pula Menteri Kanan Luar Negeri

200

7 JULAI: Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin hari ini mengumumkan pelantikan Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, sebagai Timbalan Perdana Menteri dan pada masa sama kekal memegang portfolio Menteri Pertahanan.

Pejabat Perdana Menteri dalam satu kenyataan berkata pelantikan ini akan dapat membantu Perdana Menteri menguruskan pentadbiran negara dan memenuhi keperluan rakyat dalam keadaan negara sedang menghadapi krisis kesihatan dan ekonomi pada masa ini.

Menurut kenyataan itu Menteri Luar, Datuk Seri Hishammuddin Hussein pula dilantik sebagai Menteri Kanan Luar Negeri yang akan mengetuai Kluster Keselamatan yang sebelum ini diketuai oleh Ismail Sabri.

“Di samping itu, Perdana Menteri bersetuju supaya Hishammuddin membantu beliau dalam pelaksanaan Pelan
Pemulihan Negara.

“Kedua-dua pelantikan ini telah disembah maklum kepada Yang di-Pertuan Agong dan berkuat kuasa serta-merta,” katanya dalam satu kenyataan sebentar tadi

Pelantikan berkenaan, katanya, akan meningkatkan lagi keupayaan Kerajaan Perikatan Nasional (PN) khususnya dalam menghadapi pandemik COVID-19, memperkuatkan perpaduan dalam kalangan parti  yang membentuk kerajaan dan memperkukuhkan Kerajaan PN dengan tadbir urus yang telus, bebas rasuah dan berintegriti.

“Pejabat Perdana Menteri mengucapkan setinggi-tinggi tahniah kepada Ismail Sabri dan Hishammuddin di atas pelantikan ini,” katanya. – Oleh HAIKA KHAZI

Get real time updates directly on you device, subscribe now.