PGA jaga ketenteraman di Raub

35

JULAI: Polis Diraja Malaysia (PDRM) sudah menggerakkan Pasukan Gerakan Am (PGA) ke Raub, Pahang bagi menjaga ketenteraman awam di daerah berkenaan berikut kekecohan membabitkan pekebun durian dan anggota penguat kuasa, semalam.

Ketua Polis Negara, Datuk Seri Acryl Sani Abdullah Sani berkata beliau juga berharap semua pihak yang terlibat dalam isu berkenaan supaya menggunakan saluran undang-undang yang betul jika terdapat sebarang bantahan terhadap tindakan pihak berkuasa.

“Isu mengenai pencerobohan oleh pekebun durian itu adalah di bawah bidang kuasa dan urusan Pejabat Tanah Daerah Raub dan Jabatan Perhutanan Pahang.

“Tujuan kita gerakan anggota PGA ke Raub adalah bagi memastikan keselamatan mereka terjaga semasa menjalankan tugas dan PDRM tidak akan berkompromi dengan pihak yang cuba mengganggu-gugat pihak berkuasa yang sedang menjalankan tugas,” katanya kepada pemberita selepas meninjau kawasan PKPD di Flet Sri Sabah, Cheras, di ibu negara hari ini.

Terdahulu, media melaporkan seramai 18 individu yang dipercayai pekebun durian, ditahan kerana menceroboh Hutan Simpan Kekal Batu Talam di Raub, Sabtu lalu.

Kesemua mereka itu juga terbabit dalam memprovokasi pasukan penguat kuasa Jabatan Perhutanan Pahang yang menjalankan operasi di kawasan itu dan dibawa ke Ibu Pejabat Polis (IPD) Raub pada 4 petang untuk tindakan lanjut.

Jabatan Perhutanan Negeri Pahang dalam kenyataannya, berkata mereka didapati memasuki hutan simpan kekal itu tanpa izin dan melakukan provokasi melampau terhadap kakitangan jabatan itu yang menjalankan operasi penguatkuasaan membersihkan ladang haram berkeluasan 101 hektar berkenaan.

Dalam perkembangan lain, Acryl Sani berkata polis memberi amaran keras kepada semua parti politik supaya tidak mengadakan pertemuan bersemuka semasa pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dan PKP Diperketat (PKPD).

Acryl Sani berkata beliau percaya setiap pemimpin parti memahami prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan oleh Majlis Keselamatan Negara (MKN), sebelum ini.

“Saya percaya semua mereka memahami perkara tersebut seperti yang ditetapkan oleh Majlis Keselamatan Negara.

“Setakat ini polis tidak menerima laporan mengenai adanya pertemuan dan mesyuarat membabitkan parti politik, terutamanya semasa pelaksanaan PKPD di Kuala Lumpur dan Selangor.

“Namun sekiranya kita menerima sebarang maklumat mengenai perkara itu, kita pasti akan menyiasat dan membuka kertas siasatan,” katanya.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.