Kit Siang patut lebih berhemah,jangan sentuh isu agama,kaum

44

6 JULAI : Tindakan Ahli Parlimen Iskandar Puteri ,Lim Kit Siang yang memuatnaik kenyataan yang berbaur kontroversi ‘Kerajaan Allah’ tidak mencerminkan dirinya sebagai seorang ahli politik yang menjaga sensitiviti agama dan kaum di negara ini. 

Penganalisis Politik, Dr Mohamad Hafis Amat Simin berkata, masyarakat Asia Tenggara khususnya Malaysia masa lagi berpegang kuat kepada sentimen monarki khususnya terhadap sensitiviti isu agama, bahasa dan juga adat resam. 

Menurut beliau, sekiranya pemimpin veteran DAP tersebut tidak berpuas hati terhadap kerajaan Perikatan Nasional (PN), seharusnya perkara itu tidak dikaitkan dengan sensitiviti agama umat Islam.

“Kemungkinan Lim Kit Siang nak kritik kerajaan namun dilihat kenyataan Kit Siang tidak sesuai dan kurang sensitif kepada keadaan masyarakat malaysia apabila menggunakan perkataan Allah itu sendiri. 

“Kalau guna PN tanpa libatkan ‘Kerajaan Allah’ itu lebih mudah diterima rakyat namun bila Kit Siang buat kenyataan begitu ia mencetuskan sentimen khususnya rakyat Malaysia kerana penggunaan perkataan Allah itu menyebabkan masyarakat Melayu Islam mentafsir ia satu perkara yang tidak baik. 

“Sebagai pemimpin, Kit Siang seharusnya menggunakan perkataan yang lebih berhemah dan tidak mendorong ke arah yang boleh mencetuskan sentimen perkauman dan agama di negara ini,” katanya kepada wartawan PNBBC Portal ketika dihubungi, hari ini. 

Terdahulu, kenyataan yang dikeluarkan oleh Kit Siang di media sosial menimbulkan kemarahan di kalangan warga maya yang melihatnya dan menyeru tindakan tegas perlu diambil kerana menyentuh sensitiviti umat Islam di negara ini.

Namun, selepas menerima kecaman hebat daripada netizen khususnya umat Islam, difahamkan Kit Siang telah memadam posting berkenaan kira-kira 10 minit kemudian.  

Dalam pada itu, Mohamad Hafis menegaskan pemimpin veteran pembangkang itu seharusnya membuat penjelasan dan kenyataan terbuka bagi memberi maksud sebenar ‘kerajaan Allah’ dari sudut persepktif dirinya. 

Beliau yang juga Pensyarah Kanan Fakulti Sains Sosial Gunaan, Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA) berkata, hantaran kit Siang di Twitter miliknya itu walaupun telah dipadam namun kesannya telah menimbulkan pelbagai tafsiran yang boleh mengugat keharmonian dan perpaduan kaum di Malaysia. 

“Lim Kit Siang perlu menterjemahkan atau beri kenyataan balas apakah sebenar yang hendak beliau tujukan kerana hantaran dia itu bersifat general yang membuka kepada tafsiran yang pelbagai.

“Dari kalangan orang pro Pakatan Harapan (PH), pastinya mereka ok namun dari pandangan sudut orang pro PN dan rakyat pasti tafsirannya berbeza. 

“Justeru, buatlah penjelasan semula dan jika selepas ini hendak mengeluarkan sebarang kenyataan, diharapkan Lim Kit Siang, jagalah sensitiviti masyarakat di Malaysia yang hidup secara berbilang agama serta kaum,” katanya. – Oleh AIMAN SADIQ ABDULLAH

Get real time updates directly on you device, subscribe now.