Vaksinasi petugas industri pengangkutan dipercepat

32

5 JULAI: Kementerian Pengangkutan (MOT) bersama Badan Bertindak COVID-19 Kebangsaan (CITF) sedang menyelaras program vaksinasi kepada pemandu teksi dan e-hailing, pemandu bas dan petugas penghantar barangan p-hailing.

Menterinya, Datuk Seri Dr. Wee Ka Siong berkata, perkara itu akan melibatkan jumlah keseluruhan 355,064 orang di seluruh negara.

Menurut beliau, program ini akan dilaksanakan di bawah Pusat Pemberian Vaksin (PPV) Awam dan Kerajaan akan menanggung keseluruhan kos tersebut. 

“MOT komited dan akan terus bekerjasama dengan CITF untuk menjayakan Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan (PICK). 

KA SIONG

“Ini terutamanya dalam memastikan para petugas industri pengangkutan menerima vaksin secepat mungkin,” katanya menerusi kenyataan media, hari ini. 

Dalam pada itu, Ka Siong memberitahu seramai kifa-kira 22,243 pekerja sektor penerbangan serta mereka yang berkaitan di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) akan menerima vaksin COVID-19 mulai hari ini sehingga 24 September depan.

Menurut beliau, program Pusat Pemberian Vaksinasi Industri (PPVIN) yang dikhaskan buat sektor pengangkutan udara itu telah dilaksanakan di Anjung Tinjau, Terminal 1, KLIA pada setiap hari Isnin hingga Jumaat yang mula dibuka pada jam 8 pagi.

“MOT dengan kerjasama Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI) dan Kementerian Kesihatan (KKM) pada hari ini telah meneruskan Program Pemberian Vaksin bagi Sektor Pengangkutan dengan pelancaran pembukaan PPVIN di KLIA. 

“Melalui program ini, pihak Malaysia Airports Holdings Berhad (MAHB) telah bekerjasama dengan beberapa syarikat industri penerbangan seperti Malaysia Airlines Berhad, Malindo, syarikat pengendalian darat AeroDarat.

“Kerjasama juga dilakukan dengan syarikat-syarikat penerbangan asing yang diwakili oleh Airline Operators Committee (AOC) dan pekerja kargo yang diselaraskan oleh Airfreight Forwarders Association of Malaysia (AFAM),” katanya.

Sementara itu, bagi sektor pengangkutan darat yang melibatkan pengangkutan awam darat, Ka Siong memaklumkan beberapa PPV turut akan dibuka di beberapa lokasi di seluruh negara.

“Ini bagi memastikan 19,259 petugas rel dan pemandu bas dapat diberikan vaksinasi dalam masa terdekat,” katanya. – Oleh AIMAN SADIQ ABDULLAH 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.