Sidang Parlimen:Harap tiada yang mabuk mahu jadi PM

35

5 JULAI: Timbalan Pengerusi Majlis Ahli Parlimen Perikatan Nasional (PNBBC), Datuk Dr. Nik Muhammad Zawawi Salleh, berharap tiada mana-mana Ahli Parlimen akan mengambil kesempatan menggunakan persidangan khas Dewan Rakyat selama lima hari mulai 26 Julai ini, sebagai medan untuk menjayakan agenda dan cita-cita peribadi menjadi Perdana Menteri.

Berikutan itu, Nik Muhammad Zawawi yang juga Ketua Dewan Ulama PAS Pusat,  berharap Mesyuarat Khas Penggal Ketiga Parlimen Keempat Belas nanti akan menjadi medan Ahli Dewan Rakyat untuk membahaskan pelbagai isu membabitkan kepentingan rakyat terutama COVID-19.

“Kita harap dalam sidang Parlimen nanti tiada yang mabuk nak jadi Perdana Menteri. Kalau sibuk nak jadi Perdana Menteri tunggu sahajalah Pilihan Raya Umum Ke-15 nanti,” katanya dalam satu kenyataan ringkas kepada media hari ini.

Nik Muhammad Zawawi berkata demikian ketika mengulas pengumuman Pejabat Perdana Menteri hari ini bahawa kerajaan bersetuju menasihati Yang di-Pertuan Agong supaya Mesyuarat Khas Penggal Ketiga Parlimen Keempat Belas diadakan selama lima hari mulai 26 Julai ini bagi Dewan Rakyat.

Terdahulu, Pejabat Perdana Menteri dalam kenyataan memaklumkan, tempoh mesyuarat bagi Dewan Rakyat itu berlangsung dari 26 hingga 29 Julai dan 2 Ogos, manakala persidangan Dewan Negara pula akan berlangsung tiga hari mulai 3 hingga 5 Ogos depan.

Mesyuarat bertujuan memberi penerangan kepada ahli-ahli Parlimen mengenai Pelan Pemulihan Negara dan meminda semua perundangan dan peraturan bagi membolehkan sidang Parlimen diadakan secara hibrid.

Sementara itu, Setiausaha Agung UMNO, Datuk Seri Ahmad Maslan berpandangan  Parlimen wajar bersidang selama 20 hari untuk membahaskan banyak tentang COVID-19, Rancangan Malaysia ke-12 (RMK12) dan Ordinan Darurat.

Ahmad yang juga Ahli Parlimen BN-Pontian menegaskan pelaksanaan Ordinan Darurat sepatutnya dibahaskan secara panjang lebar bukannya hanya diletakkan di atas meja.

“Sidang cara bersemuka bukan hibrid sebab ahli Parlimen dan sebahagian pekerja di Parlimen sudah di vaksinasi,” katanya dalam ciapan menerusi akaun Twitter sebentar tadi.

Ahli Parlimen PKR-Lembah Pantai, Fahmi Fadzil berkata tempoh lima hari itu terlalu pendek untuk membahaskan dan membincangkan semua perkara yang berlaku sejak Darurat diumumkan pada 11 Januari.

“Saya mengalu-alukan pengumuman ini, tetapi saya berhati-hati tentang bagaimana mereka berhasrat untuk menjalankan sesi tersebut.  

“Mereka menekankan Proklamasi dan Ordinan harus dibentangkan di hadapan kedua-dua Dewan Parlimen, mungkin bermaksud mereka hanya bermaksud untuk membentangkannya tanpa membiarkan perbahasan dan undian.

“Dalam hal ini Parlimen menjadi “rubber stamp” untuk Eksekutif dan gagal sepenuhnya  menyedari maksud perutusan Yang di-Pertuan Agong dan Raja-Raja Melayu pada 16 Jun. Mengapa kita harus membiarkan sesi tersebut menjadi suatu peristiwa yang tidak diselesaikan,” katanya.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.