Pulau Pinang negeri keenam beralih ke fasa dua PPN

31

5 JULAI: Kerajaan hari ini mengumumkan Pulau Pinang menjadi negeri keenam beralih ke fasa kedua Pelan Pemulihan Negara (PPN) mulai Rabu ini.

Sebelum ini kerajaan mengumumkan lima negeri lima negeri iaitu Kelantan, Terengganu, Perak, Pahang dan Perlis yang memenuhi semua nilai ambang akan beralih ke fasa kedua PPN berkuat kuasa mulai hari ini.

Menteri Kanan Pertahanan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, berkata tindakan itu perlu selepas semua negeri berkenaan mencapai semua nilai ambang ditetapkan kerajaan untuk beralih ke fasa dua PPN termasuk jumlah liputan vaksinasi melebihi 10 peratus populasi penduduk di negeri berkenaan.

Ismail Sabri berkata dari segi jumlah penggunaan katil di wad Unit Rawatan Rapi (ICU) di negeri berkenaan juga semakin menurun daripada paras kritikal kepada tahap sederhana serta purata kes harian COVID-19 dalam tempoh tujuh hari bagi 100,000 orang penduduk.

“Purata kes jangkitan harian selama 7 hari di Pulau Pinang kini di bawah nilai ambang 12.2 kes per 100,000. Dari segi kadar penggunaan katil wad ICU pula mencapai tahap sederhana dengan penilaian ‘capacity to respon’ berada pada tahap sederhana, manakala kadar vaksinasi lengkap dua dos ke atas populasi dewasa pula melebihi 10 peratus iaitu pada kadar 10.1 peratus.

“Berdasarkan tiga indikator ini dan penilaian terperinci agensi berkaitan termasuk Majlis Keselamatan Negara (MKN) dan Kementerian Kesihatan (KKM), maka kerajaan bersetuju untuk melaksanakan peralihan fasa PPN di Pulau Pinang berkuat kuasa mulai 7 Julai,” katanya dalam dalam satu kenyataan di sini hari ini.

Dalam pada itu Ismail Sabri berkata antara sektor yang dibenarkan beroperasi dalam Fasa 2 adalah kedai buku dan alat tulis, telekomunikasi, kedai cuci kereta dan gunting rambut.

Beliau berkata kerajaan juga akan membenarkan pasar tani dan pasar pagi beroperasi dari jam 7 pagi hingga 11 pagi di Fasa 2, namun barang jualan hanya terhad kepada enam komoditi iaitu sayur, buah-buahan, barang runcit, ayam proses, makanan laut dan daging.

“Bagaimanapun, pasar minggu dan pasar tamu pula masih belum dibenarkan beroperasi di Fasa 2,” katanya.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.