‘El Chapo Asia’ akan diekstradisi ke Australia untuk dibicara

29

4 JULAI : Tse Chi Lop, ketua sindiket dadah Asia akan diekstradisi ke Australia untuk dibicarakan di mahkamah negara tersebut.

Kebenaran ekstradisi itu diputuskan oleh sebuah mahkamah di Belanda selepas lelaki yang diberi jolokan Eh Chapo Asia ditangkap Januari lalu di lapangan terbang Schiphol, Amsterdam.

Sebuah mahkamah Belanda membenarkan ketua sindiket dadah Asia, Tse Chi Lop, diserahkan kepada Australia untuk dibicarakan mahkamah di negara itu.

Polis Australia mendapatkan bantuan Belanda untuk menahan Chi Lop ketika sedang transit di negara berkenaan ketika dalam perjalanan dari Taiwan ke Kanada.

Chi Lop telah dipaksa untuk transit di Belanda supaya boleh ditahan pihak berkuasa negara itu.

Bagaimanapun, Chi Lop menafikan dia melakukan sebarang kesalahan dan mempertikaikan penangkapannya, dengan mengatakan pihak berkuasa Australia sebenarnya mengusirnya dari Taiwan ke Kanada.

Pejabat Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) bagi Dadah dan Jenayah (UNODC), berkata tertuduh didakwa mengetuai sindiket dadah terbesar di Australia.

Dia juga dikatakan terbabit dalam urus niaga kristal methamphetamine di Asia Pasifik, yang mana jualannya meningkat empat kali ganda dalam tempoh lima tahun hingga 2019.

UNODC Asia Tenggara dan Pasifik menyifatkan kedudukan Chi Lop adalah setaraf dengan Raja Dadah Mexico Joaquin ‘El Chapo’ Guzman, malah mungkin juga bekas Raja Dadah Amerika Latin, Pablo Escobar, dari segi penguasaan pasaran dadah antarabangsa.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.