Kempen kibar bendera hitam tidak bermanfaat

64

3 JULAI: Kempen mengibarkan bendera hitam sebagai tanda kegagalan kerajaan Perikatan Nasional (PN) tidak membantu negara melandaikan lekuk penularan COVID-19 di Malaysia.

Sebaliknya, Timbalan Presiden Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu), Datuk Seri Ahmad Faizal Azumu berkata kempen berkenaan hanya akan memburukkan lagi kesusahan rakyat yang terjejas kehidupan mereka ketika kemelut pandemik COVID-19.

Ahmad Faizal berkata, kempen itu tidak membantu rakyat yang terkesan akibat Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) malah tiada kena mengena dengan usaha membantu rakyat.

“Kalau masa ini masing-masing nak berpolitik, saya tidak setuju. Ketika rakyat amat terkesan akibat pandemik ini, tapi lebih ramai yang nak berpolitik, desak Parlimen dan DUN bersidang, ahli politik lebih sibuk nak menjatuhkan kerajaan dan ini akan menyebabkan fokus untuk membantu rakyat diketepikan.

faizal azumu
AHMAD FAIZAL

“Jadi saya fikir kita jangan dimomokkan dengan orang politik atau kumpulan tertentu yang mempunyai kepentingan,” katanya dalam sidang akhbar di Pusat Khidmat Ahli Parlimen Tambun, Ipoh, Perak, hari ini.

Mengulas lanjut, Ahmad Faizal yang juga Ahli Parlimen Tambun berkata, jika ada sebarang pandangan, gunakan saluran yang betul bukan sebaliknya berkempen kerajaan gagal.

“Kempen kibar bendera hitam ini tiada kena mengena dengan kesusahan rakyat ketika ini. Sepatutnya fokus dan tindakan kita biarlah ke arah yang dapat membantu rakyat, bukan menambah buruk kemelut yang sedia ada,” kata Faizal.

Semalam, Media Sekretariat Solidariti Rakyat menggalakkan kempen mengibarkan bendera hitam bermula hari ini di hadapan rumah, kedai, jalan atau tempat sesuai sebagai tanda kekecewaan terhadap kerajaan PN.

Mengenai kempen kibar bendera putih sebagai isyarat rakyat memerlukan bantuan, Ahmad Faizal berkata, mereka yang berbuat demikian menunjukkan keadaan terdesak atau darurat dan memerlukan bantuan.

“Mereka yang memberi isyarat dalam kesusahan tentunya bukan suka-suka untuk berbuat demikian. Kami di Pusat Khidmat Ahli Parlimen Tambun akan menziarahi dan pastikan mereka benar-benar perlukan bantuan,” katanya.

Dalam pada itu, Ahmad Faizal menyambut baik peruntukan tambahan RM300,000 untuk setiap Ahli Parlimen yang diagihkan melalui program bakul makanan untuk rakyat yang terkesan PKP.

Menurutnya, peruntukan itu membolehkan lebih banyak bantuan diberikan kepada rakyat kerana peruntukan sebelum ini tidak mencukupi.

“Bagi Pusat Khidmat di sini, sejak mula PKP, kami telah mengagihkan 25,000 kotak makanan, 50 tan metrik ayam, 20 tan ikan dan 40 tan sayur selain sumbangan susu, lampin pakai buang untuk kanak-kanak dan orang tua,” katanya.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.