Pekerja non essential tidak dibenar keluar kawasan PKPD

27

2 JULAI: Kerajaan tidak akan membenarkan pekerja bukan dalam perkhidmatan perlu atau ‘non essential’ keluar dari kawasan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD) untuk ke tempat kerja.

Menteri Sumber Manusia, Datuk Seri M Saravanan, berkata semua majikan dikehendaki membenarkan individu terbabit bekerja dari rumah (BDR).

Beliau berkata, majikan juga perlu mematuhi prosedur operasi standard (SOP) ditetapkan kerajaan khususnya daripada segi kapasiti kehadiran pekerja di pejabat.

“Kementerian menerima banyak aduan daripada pekerja mengatakan diugut majikan untuk hadir bekerja dan kegagalan berbuat demikian boleh menyebabkan mereka diberhentikan kerja.

“Oleh itu jika pekerja masih diarahkan oleh majikan untuk hadir ke tempat kerja, aduan boleh disalurkan kepada kementerian menerusi aplikasi Working for Workers (WFW).

“Selain kategori aduan BDR, aplikasi ini juga mempunyai 16 kategori aduan lain membabitkan isu buruh. Kita sentiasa memberi perhatian terhadap aduan diterima dan tindakan sewajarnya akan diambil kementerian,” katanya dalam kenyataan, hari ini.

Mengulas lanjut, Saravanan berkata sehingga kini 1,878 aduan diterima KSM menerusi aplikasi WSW membabitkan isu majikan tidak membenarkan pekerja BDR, antara 23 Mei hingga semalam.

Katanya, Selangor merekodkan jumlah tertinggi dengan 696 aduan diikuti Kuala Lumpur (505), Johor (196) dan Pulau Pinang (123).

“Dari 1 Jun hingga semalam, sejumlah 59 kompaun berkaitan ketidakpatuhan kapasiti kehadiran pekerja ke pejabat dan tempat kerja dikeluarkan agensi penguatkuasaan di bawah kementerian seperti Jabatan Tenaga Kerja Semenanjung Malaysia (JTKSM) serta Jabatan Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan (JKKP).

“Dengan pelaksanaan PKPD di Selangor dan Kuala Lumpur bermula 3 Julai, kementerian akan mempergiatkan aktiviti penguatkuasaan mengikut akta berkaitan.

“Kita menyeru supaya majikan mematuhi SOP PKPD ditetapkan sebagai langkah bersama bagi memutuskan rantaian penularan COVID-19,” katanya.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.