MKT tidak boleh langkau keputusan PAU

140

2 JULAI: Majlis Kerja Tertinggi (MKT) tidak boleh membuat keputusan mengatasi usul diputuskan oleh Perhimpunan Agung UMNO 2020 (PAU) lalu.

Ahli Parlimen Padang Rengas, Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz berkata antara keputusan besar dibuat PAU 2020 adalah tidak akan bekerjasama dengan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (BERSATU) dan Perikatan Nasional (PN) apabila Parlimen dibubarkan.

“Keputusan itu dibuat berdasarkan usul yang dibentangkan ketika PAU tempoh hari. PAU adalah badan tertinggi dalam UMNO, jadi sekiranya Majlis Kerja Tertinggi nak ubah keputusan PAU maka perlu panggil perhimpunan khas untuk buat keputusan baharu,” katanya dalam satu kenyataan kepada media hari ini

mohd nazri abdul aziz
NAZRI

Nazri berkata demikian sebagai mengulas laporan portal Utusan Malaysia yang mendakwa Presiden UMNO bertemu Ahli-Ahli Parlimen UMNO untuk menarik sokongan terhadap PN sebelum 1 Ogos ini.

Laporan itu menyebut lebih 10 ahli Ahli Parlimen yang juga Ahli Majlis Tertinggi UMNO dipanggil menemui Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi dan timbalannya, Datuk Seri Mohamad Hasan serta Setiausaha Agung UMNO, Datuk Ahmad Maslan di ibu pejabat UMNO.

Mengulas lanjut, Nazri yang juga Ahli MKT menegaskan beliau tidak pernah dipanggil untuk berbincang tentang penarikan sokongan terhadap PN.

“Saya selaku Ahli Parlimen Padang Rengas dari UMNO tidak pernah dipanggil untuk berbincang hal berkaitan menarik sokongan terhadap PN.

“Sepatutnya semua Ahli Parlimen UMNO perlu dipanggil kerana yang menyokong kerajaan sedia ada ini adalah Ahli Parlimen UMNO,” katanya.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.