Kaunter MOT kawasan PKPD Selangor, KL Tidak Beroperasi

48

2 JULAI: Semua perkhidmatan kaunter yang dikendalikan oleh agensi di bawah Kementerian Pengangkutan (MOT) di kawasan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD) di Selangor dan Kuala Lumpur yang bermula esok akan ditutup. 

Perkhidmatan yang terlibat adalah Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ), Agensi Pengangkutan Awam Darat (APAD), PUSPAKOM dan Jabatan Laut Malaysia (JLM). 

Justeru, Menterinya, Datuk Seri Dr Wee Ka Siong berkata, orang ramai digalakkan merujuk laman rasmi media sosial atau laman sesawang agensi-agensi yang berkaitan untuk keterangan lebih lanjut.

Selain itu, beliau memaklumkan surat pengesahan pengoperasian melalui Sistem Maklumat Industri Logistik (SMILE) MOT masih tergunapakai sepanjang tempoh ini dan tidak perlu memuat turun surat baharu jika memiliki surat pengesahan sebelumnya.

“Bagi pengangkutan awam, perkhidmatan taksi atau e-hailing hanya dibenarkan dua orang manakala perkhidmatan kereta api, LRT, MRT, ERL, Monorel, bas dan feri dibenarkan beroperasi dengan kapasiti penumpang 50 peratus. Lapangan terbang dan pelabuhan boleh terus beroperasi seperti biasa. 

“Pengangkutan perdagangan melalui darat, udara dan laut adalah perkhidmatan perlu yang dibenarkan beroperasi semasa PKPD termasuk perkhidmatan penghantaran makanan, minuman dan bungkusan atau apa-apa aktiviti yang menjadi rantaian kepada mana-mana perkhidmatan perlu. 

“Perkhidmatan pelabuhan dan perusahaan yang berkaitan termasuk limbungan kapal, pengangkutan laiter, pengendalian kargo dan pemukalan komoditi, pemaliman serta pemunggahan di pelabuhan adalah dibenarkan,” katanya menerusi kenyataan media, hari ini. 

Tambah beliau, aktiviti pemaliman serta pemunggahan di luar kawasan pelabuhan semasa PKPD hanya dibenarkan untuk perkhidmatan perlu yang telah diluluskan.

Dalam pada itu, Ka Siong menasihatkan  semua pihak supaya sentiasa mematuhi prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan di pejabat, kaunter, stesen dan terminal. 

“Ini termasuk memakai pelitup separuh muka, menggunakan cecair pembasmi kuman, mengamalkan penjarakan sosial sekurang-kurangnya satu meter selagi boleh dan mengimbas kod QR di MySejahtera,” katanya. – Oleh AIMAN SADIQ ABDULLAH 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.