Bekalan sarung tangan pakai buang masih kurang

22

2 JULAI: Purata harga jualan (ASP) sarung tangan nitril dijangka mencapai AS$65 dan AS$75 bagi setiap 1,000 keping pada separuh kedua 2021, menurut Hong Leong Investment Bank (HLIB).

Menurutnya, walaupun ASP merosot, kekurangan bekalan sarung tangan pakai buang masih berlaku dan keadaan itu dijangka berakhir sehingga 2023 sebelum bekalan dapat memenuhi permintaan.

“Ketika vaksin dilihat kurang berkesan menentang varian baharu tertentu dan musim daun getah gugur pada masa akan datang menjelang akhir tahun ini, kita tidak menolak kemungkinan bahawa kes COVID-19 akan kembali meningkat, walaupun dengan usaha pemvaksinan di pasaran utama.

“Ini tentunya akan meningkatkan permintaan sarung tangan pakai buang,” katanya dalam nota hari ini.

Bank pelaburan itu menyemak turun keuntungan bersih bagi tahun kewangan 2021/2022 ke atas Top Glove Corp Bhd sebanyak -3.3 peratus hingga -2.6 peratus dan ramalan keuntungan bersih Kossan Rubber Industries Bhd bagi tahun kewangan 2021 sebanyak -7.9 peratus yang menyebabkan jumlah jualan yang lebih rendah akibat kapasiti jumlah pekerja yang lebih kecil semasa Fasa Pertama Kawalan Pergerakan dalam Pelan Pemulihan Negara (PPN).

Fasa Pertama Kawalan Pergerakan dalam PPN turut mengarahkan pengeluar sarung tangan untuk beroperasi dengan kapasiti 60 peratus pekerja bermula 1 hingga 30 Jun lalu.

Malah, fasa kedua dan fasa ketiga dalam PPN akan meneruskan arahan untuk pengeluar beroperasi di bawah kapasiti penuh (80 peratus pekerja).

Pada paras harga semasa, ia masih menjangkakan hasil dividen yang baik bagi penggiat sarung tangan untuk menyokong harga saham.

Pada harga semasa, penggiat sarung tangan mempunyai hasil dividen 6.9 peratus hingga 19.2 peratus untuk tahun kewangan 2021/2022.

HLIB mengekalkan saranan ‘overweight’ ke atas sektor sarung tangan getah dan menyemak turun harga sasarannya untuk Top Glove (RM6.76 hingga RM6.72) dan Kossan (RM5.60 hingga RM5.54).

Get real time updates directly on you device, subscribe now.