Remaja 12 tahun diberi vaksin atau tidak diumum esok

24

1 JULAI: Kerajaan akan umum keputusan sama ada ingin meneruskan pemberian vaksin Pfizer kepada remaja 12 tahun ke atas atau sebaliknya esok.

Menteri Penyelaras Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan (PICK), Khairy Jamaluddin berkata, tindakan berkenaan perlu berikutan terdapat risiko berkaitan radang jantung yang jarang berlaku selepas penggunaannya telah dimuktamad dan akan diumumkan esok.

Khairy berkata, pihaknya telah membuat keputusan semalam bersama Menteri Kesihatan, Dr Adham Baba.

“Bagi remaja 12 tahun ke atas untuk diberi Pfizer, semalam kita telah buat keputusan bersama dengan menteri kesihatan dan kita setuju untuk keluar kenyataan bersama berkenan remaja akan diberi suntikan Pfizer esok,”katanya ketika ditanya status pemberian vaksin kepada golongan remaja susulan laporan risiko berkaitan radang jantung yang jarang berlaku selepas penggunaannya bagi jenis Pfizer.

Mengulas tempoh masa  pemberian dos kedua vaksin AstraZeneca Khairy berkata, perkara itu akan diumumkan  petang ini selepas negara menerima ketibaan vaksin jenis itu petang ini di KLIA.

“Untuk Pfizer kekal tiga minggu bagi dos kedua, untuk AstraZeneca saya akan umum prtang nanti di KLIA,kita nak tengok vaksin sampai dulu baru kita yakin nak umum,”katanya.

Dalam perkembangan sama, Khairy turut memaklumkan, setakat ini sebanyak 27 Pusa Pusat Pemberian Vaksin ( PPV) industri  telah  diluluksan membabitkan tiga sektor iaitu pembinaan, pengangkutan dan pembuatan bermula sepanjang Julai ini.

“Ia melibatkan 373,327 pekerja membabitkan tiga sektor ini akan mula beropetasi sepanjang Julai ini dan akan tambah mengikut keperluan,”katanya.

Khairy turut mengumumkan Mesyuarat Badan Bertindak Program Imunisasi Covid-19 (CITF) pagi tadi juga bersetuju memasukan sektor perladangan, komuditi  dalam sektor industiri
diberi vaksin kepada pekerja menjadikan empat kesemuanya diluluskan setakat ini.

“Kita telah luluskan pagi tadi dalam mesyurat CITF iaitu sektor perladangan dan komuditi, dengan empat-empat sektor ini kita percaya sebahagian besar daripada sektor ekonomi beroperssi sewaktu PKP akan diberi perlindungan vaksin.Kita juga sedang memperhalusi bagi sektor lain sepertin peruncitan, dan perlancongan,”katanya.

Ditanya keperluan untuk diberi vaksi Cansino kepada sektor industri, Khairy berkata setakat ini tiada keperluan dan fokus utama vaksin jenis itu akan diberi kepada mereka yang berada di kawasan perdalaman kerana ia hanya perlu disunti sekali sahaja.

Beliau berkata demikian semasa sidang media  selepas meninjau perlaksaan  program vaksinasi  industri pembinaan (CIVac) di  Pusat Konvesyen CIDB yang bermula hari ini yang turut dihadiri Menteri Kanan Kerja Raya, Fadillah Yusof.

Menerusi program  itu seramai 500 pekerja sektor pembinaan akan meneri vaksin setiap hari bagi tiga hari pertama dan akan ditingkatkan kepada 1,300 sehari bagi haru seterusnya.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.