Eskport sawit ke India dijangka meningkat

20

1 JULAI: Pengurangan duti import minyak sawit mentah (MSM) oleh India dijangka memacu eksport komoditi itu ke negara berkenaan.

Ketua Pengarah Lembaga Minyak Sawit Malaysia (MPOB), Dr Ahmad Parveez Ghulam Kadir, berkata penurunan duti import MSM itu berkuat kuasa semalam membuka peluang kepada industri tempatan.

Katanya, eksport MSM ke negara pengguna minyak sawit terbesar dunia itu dijangka terus mencatat peningkatan dalam masa terdekat, sekali gus memberi manfaat kepada industri tempatan dan pekebun kecil.

AHMAD PARVEEZ

“Ia berita baik untuk industri sawit Malaysia. Pengurangan duti import akan menjadikan lebih banyak minyak sawit dapat dieksport ke India.

“Kita sudah melihat peningkatan ketara eksport MSM ke India dalam tempoh lima bulan pertama tahun ini. Peningkatan ini dijangka berterusan disokong pengurangan duti import ini,” katanya pada sidang media Webinar Pemindahan Teknologi (TOT) 2021 anjuran MPOB, hari ini.

Kerajaan India mengurangkan duti import MSM kepada 10 peratus daripada 15 peratus sehingga 30 September 2021.

Berikutan itu, duti import ke atas MSM yang turut meliputi sesi pembangunan pertanian dan surcaj kini berkurangan kepada 30.25 peratus daripada 35.75 peratus sebelum ini, demikian menurut Presiden Persatuan Pengeluar Minyak Sayuran India (IVPA), Sudhakar Desai.

Harga pengguna bagi minyak makan dalam pasaran domestik India meningkat secara ketara sejak setahun lalu.

India amat bergantung kepada sumber import bagi memenuhi hampir 70 peratus keperluan terhadap minyak boleh dimakan itu.

Negara itu mengimport sebanyak 769,602 tan minyak sawit pada Mei lalu, termasuk 392,129 tan MSM, 1,500 tan minyak sawit bertapis, serta minyak sawit diluntur dan dinyahbau (RBD) dari Malaysia, demikian menurut Persatuan Pengekstrak Pelarut India (SEA).

Menurut data MPOB, eksport minyak sawit Malaysia ke India meningkat lebih lapan kali ganda kepada 1.29 juta tan bagi tempoh Januari sehingga Mei 2021 berbanding 0.15 juta tan pada tempoh sama tahun lalu.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.