Arab Saudi bakal lancar syarikat penerbangan nasional kedua

32

1 JULAI : Arab Saudi mengumumkan rancangan untuk melancarkan syarikat penerbangan nasional kedua, walaupun sektor penerbangan kini sedang kritikal bergelut dengan pandemik COVID-19.

Syarikat penerbangan tersebut adalah sebahagian daripada usaha untuk mengubah kerajaan menjadi pusat logistik.

Ia juga akan menjadi alternatif kepada Saudi Arabian Airlines milik negara, yang telah mengalami kerugian selama bertahun-tahun.

Putera Mahkota, Mohamed Salman berkata, ia adalah usaha Arab SaudiKami berhasrat untuk menggandakan kapasiti kargo udara menjadi lebih dari 4.5 juta tan, selain meningkatkan perhubungan dengan 250 buah negara.

Bagaimanapun, Putera Salman tidak menyatakan bila syarikat penerbangan baru itu akan dilancarkan, dalam apa yang dilihat sebagai sektor penerbangan yang sesak di Asia Barat.

Saudi Arabian Airlines menghadapi persaingan yang semakin meningkat dari syarikat penerbangan Teluk lain, termasuk Emirates Airlines di Dubai dan Qatar Airways yang berpangkalan di Doha, yang menawarkan rangkaian yang lebih luas.

Kerajaan sedang mempertimbangkan untuk membangunkan sebuah lapangan terbang baru di ibu negara Riyadh – pangkalan untuk syarikat penerbangan baru untuk mengendalikan pelancong antarabangsa dan pelancong perniagaan.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.