PPN Masih Kekal Pada Fasa 1

77

30 JUN: Kerajaan mengesahkan Pelan Pemulihan Negara (PPN) kekal pada Fasa 1 memandangkan tiga indikator nilai ambang utama masih belum dicapai.

Menteri Kanan Pertahanan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, peralihan fasa dalam PPN tidak bergantung kepada satu-satu tarikh, sebaliknya ditentukan berdasarkan tiga indikator nilai ambang utama yang ditetapkan sebelum ini.

“Namun begitu, masih ramai yang keliru dan menganggap kita telah beralih ke Fasa 2. Perlu ditegaskan bahawa kita masih berada dalam Fasa 1.

“Peralihan Fasa dalam PPN tidak bergantung kepada satu-satu tarikh. Jika kita sudah mencapai tiga nilai ambang dalam tempoh singkat, maka peralihan Fasa seterusnya akan dilaksanakan secepat mungkin.

ISMAIL SABRI

“Justeru, saya berharap kita bersama-sama mematuhi Prosedur Operasi Standard (SOP) bagi melandaikan lengkuk kes СOVID-19 sekali gus membolehkan ketiga-tiga indikator tersebut dicapai dalam masa terdekat,” katanya menerusi perkembangan harian PPN dan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD), hari ini.

Dalam pada itu, Ismail Sabri menegaskan sebanyak 1,867 buah kilang dan 11,316 premis perniagaan telah diperiksa oleh pasukan Task Force Operasi Pematuhan dan daripada jumlah itu, hanya satu premis telah diarahkan tutup kerana tidak mematuhi undang-undang yang telah dilaksanakan. 

“Seperti yang diumumkan beberapa hari lepas, Kerajaan akan mempertingkatkan penguatkuasaan secara menyeluruh dari segi pemeriksaan ke atas kilang-kilang dan premis-premis perniagaan. 

“Ini kerana terlalu banyak pelanggaran arahan kerajaan dan SOP yang telah diwartakan. Secara kumulatifnya, sebanyak 96,975 pemeriksaan telah dilakukan dan snap check COVID-19 di seluruh negara dengan jumlah kekuatan anggota sebanyak 21,026,” katanya.

Sementara itu, Ismail Sabri memberitahu jumlah mereka yang ditahan kerana ingkar Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) 3. 0 semalam menunjukkan penurunan kepada 600 berbanding 680 kelmarin.

Beliau yang juga merupakan Ahli Parlimen Bera memaklumkan daripada keseluruhan tangkapan, seramai 592 individu dikompaun manakala lapan orang lagi telah direman. 

“Kesalahan tertinggi direkodkan ialah individu gagal merekod butiran diri dan daftar masuk premis sebanyak 136 kes dan tiada penjarakan fizikal sebanyak 125 kes. 

“Kesalahan lain yang turut direkodkan adalah rentas negeri atau daerah tanpa kebenaran serta makan dan minum di premis (104), tidak memakai pelitup muka (96), tidak patuh arahan kawalan pergerakan (70), membawa penumpang berlebihan (30), premis gagal patuhi arahan (12) dan lain-lain (27),” katanya. – Oleh AIMAN SADIQ ABDULLAH

Get real time updates directly on you device, subscribe now.