Melancong naiki helikopter tentera Lubnan

30

30 JUN: Para pelancong berpeluang menikmati pengalaman indah ‘terbang’ di ruang udara Lubnan dengan lebih unik iaitu menaiki helikopter tentera.

Peluang keemasan tersebut sukar diperoleh sebelum ini, namun krisis ekonomi yang melanda negara tersebut membuatkan tentera Lubnan menawarkan khidmat tersebut bermula esok dengan mengenakan bayaran tertentu.

Dalam satu kenyataan menerusi laman sesawang tentera itu, orang awam dan pelancong diberi peluang menaiki helikopter tersebut untuk menyaksikan Lubnan dari ruang udara selama 15 minit.

Helikopter yang digunakan adalah dari jenis Robinson R44 Raven dan hanya pelancong serta orang awam yang berumur tiga tahun ke atas dibenarkan untuk menaiki helikopter itu.

Hanya tiga penumpang dibenarkan untuk menaiki helikopter itu dengan bayaran secara tunai iaitu kira-kira AS$150 (RM623.17) seorang.

Satu sumber memberitahu AFP bahawa tujuan pihak tentera membenarkan pelancong dan orang awam menaiki helikopter tersebut dengan dikenakan bayaran adalah untuk mempromosikan pelancongan selain sebagai salah bentuk sokongan kepada tentera udara negara tersebut.

Krisis ekonomi yang melanda Lubnan telah menyebabkan nilai gaji askar-askar negara itu semakin berkurangan manakala bajet untuk ketenteraan pula telah dikurangkan.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.