Permohonan pengeluaran i-Citra mulai 15 Julai ini

71

29 JUN: Orang ramai boleh mula membuat permohonan pengeluaran i-Citra menerusi portal Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) di icitra.kwsp.gov.my mulai 15 Julai 2021.

KWSP dalam satu kenyataan berkata bayaran pertama pengeluaran i-Citra akan dikreditkan terus ke akaun ahli mulai bulan Ogos nanti.

Menurut kenyataan berkenaan semua ahli di bawah umur 55 tahun layak untuk memohon i-Citra, yang membolehkan mereka mengeluarkan sehingga maksimum RM5,000 tertakluk kepada jumlah baki di kedua-dua Akaun 1 dan 2.

“Jumlah pengeluaran yang diluluskan akan dibayar untuk tempoh sehingga lima bulan dengan bayaran bulanan sebanyak RM1,000 sebulan tertakluk kepada baki simpanan atau minimum RM50.

“Nombor telefon bimbit yang telah dikemas kini untuk menerima Transaction Authorisation Code (TAC) dan akaun bank peribadi aktif diperlukan untuk memudahkan proses permohonan,” kata KWSP dalam satu kenyataan.

Terdahulu, KWSP menegaskan mereka menyokong inisiatif Kerajaan untuk membantu rakyat Malaysia yang terjejas akibat pandemik dengan memperkenalkan kemudahan pengeluaran i-Citra untuk membantu ahli KWSP mendepani cabaran kesan daripada Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dalam jangka masa pendek.

Tujuan utama kerajaan memperkenalkan program i-Citra adalah inisiatif bagi membantu ahli menghadapi cabaran dan diusahakan setelah dipertimbangkan dengan teliti cara terbaik untuk membantu ahli yang terjejas sekali gus berpegang kepada mandat KWSP.

“Bagaimanapun, KWSP tetap komited untuk membantu melindungi dana persaraan ahli, kami maklum perlunya keseimbangan bagi keperluan semasa dengan simpanan masa depan dan kemudahan sementara bagi membantu ahli dalam menghadapi pandemik ini.

“Untuk maklumat lebih lanjut, ahli boleh merujuk laman web KWSP di www.kwsp.gov.my, atau menghubungi Hotline i-Citra di talian 03-8922 4848,” katanya.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.