PEMULIH wujudkan peluang kerja untuk kaum wanita, anak muda

25

29 JUN: Pakej Perlindungan Rakyat dan Pemulihan Ekonomi (PEMULIH) bernilai RM150 bilion yang diumumkan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin, semalam, mampu wujudkan lebih banyak peluang pekerjaan kepada golongan wanita dan anak muda di negara ini.

Ketua Srikandi Parti Pribumi Bersatu Malaysia (BERSATU), Datuk Seri Rina Harun, berkata pihaknya ingin merakamkan jutaan terima kasih kepada Perdana Menteri Malaysia merangkap Presiden Parti Pribumi Bersatu Malaysia yang begitu prihatin mendengar keluhan dan denyut nadi rakyat.

Beliau berkata Srikandi menyambut baik PEMULIH yang diumumkan semalam sebagai tindakan yang diambil oleh kerajaan rentetan dari masalah rakyat yang terkesan akibat pandemic COVID19.

“Kerajaan telah mengambil berat dan mengambil kira bantuan kepada semua lapisan masyarakat.

“Antara perkara utama yang dibangkitkan oleh rakyat telah dipenuhi oleh Kerajaan, di mana moratorium automatik selama 6 bulan amat membantu kepada peminjam individu dari B40, M40, T20 dan usahawan mikro terutama mereka yang kehilangan pekerjaan dan usahawan yang terpaksa menutup perniagaan mereka.

“Kedua, i-Citra di mana penyumbang KWSP boleh mengeluarkan RM1000 setiap bulan selama 5 bulan dari simpanan mereka bagi membiayai kehidupan yang mendesak ketika ini,” katanya dalam satu kenyataan di sini malam tadi.

Rinà yang juga Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, berkata kerajaan juga telah mengembangkan bantuan dan peluang perniagaan secara digital untuk membantu PKS meneruskan perniagaan mereka.

“Lebih banyak peluang pekerjaan akan dicipta melalui Pakej PEMULIH ini yang akan memberi peluang anak muda dan wanita untuk bekerja.

“Srikandi amat bersyukur kerana Kerajaan yang prihatin ini tidak mengenepikan kesan psikologi, tekanan mental dan emosi yang melanda rakyat.

“Bantuan Talian Kasih dan psiko-sosial diperuntukkan melalui NGO untuk menangani isu sosial, mental, gelandangan di semua peringkat komuniti akan dapat meredakan tekanan yang dihadapi oleh ketua keluarga, wanita dan anak-anak,” katanya.

Beliau berkata, Srikandi juga bersedia memainkan peranan yang aktif membantu Kerajaan dari segi menyediakan khidmat psiko-sosial, latihan perniagaan online, sokongan dan gerak kerja kemasyarakatan untuk
mengembalikan semangat dan memberi dorongan kepada rakyat agar dapat kembali hidup sejahtera.

“Sekali lagi SRIKANDI mengucapkan penghargaan yang tidak terhingga kepada kerajaan di bawah pimpinan YAB Tan Sri Hj Muhyiddin Yassin yang terus berpegang kepada janji dan sentiasa prihatin menjaga kesejahteraan
rakyat sejak memegang tampuk pemerintahan.

“Sesungguhnya, ujian yang begitu getir ini, memerlukan sokongan dan kerjasama semua pihak agar kita dapat keluar dari pandemik ini,” katanya.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.