Op Patuh seluruh negara bermula Khamis ini

65

29 JUN: Kerajaan akan mengadakan operasi besar-besaran di seluruh negara dikenali sebagai ‘Op Patuh’ bagi mengesan dan mengambil tindakan tegas terhadap mana-mana individu gagal mematuhi prosedur operasi standard (SOP) Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) 3.0, mulai 1 Julai ini.

Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hamzah Zainudin, berkata operasi bersepadu berkenaan dilaksanakan menerusi kerjasama agensi di bawah KDN bersama 21 kementerian lain itu bertujuan mengurangkan kes jangkitan COVID-19 yang masih tinggi ketika ini.

“Mereka boleh tahu apa yang saya umumkan ini dan bersedia jika kita sudah tangkap, kita akan bagi kompaun maksimum,” katanya ketika ditemui selepas melakukan Program Pemantauan Pematuhan SOP PKP 3.0 di Pejabat Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (Maritim Malaysia) Terengganu, hari ini.

HAMZAH

Terdahulu, Hamzah meninjau operasi pemantauan SOP di Penjara Marang, jeti Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia (LKIM) Chendering dan operasi Jabatan Imigresen di Kuala Terengganu.

Mengulas lanjut, Hamzah berkata, operasi menyeluruh membabitkan sektor ekonomi dibenarkan beroperasi sepanjang sekatan penuh pergerakan (SPP) bertujuan mengurangkan jangkitan COVID-19 yang masih mencapai angka 5,000 kes setiap hari.

Hamzah berkata fokus utama Op Patuh berkenaan adalah kepada negeri yang mencatatkan jumlah kes COVID-19 yang tinggi dengan penguatkuasaan dilakukan menggunakan pelbagai aset sedia ada seperti helikopter dan dron, selain sekatan jalan raya serta pemeriksaan mengejut.

“Saya akan mengadakan pertemuan dengan pengarah-pengarah Polis Diraja Malaysia (PDRM) esok (hari ini) bagi menetapkan strategi yang sesuai.

“Kita akan bekerjasama dengan Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Kementerian Kesihatan dan Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna.

“Syarikat yang minta kebenaran beroperasi, kita akan periksa dengan SSM (Suruhanjaya Syarikat Malaysia) betul ke kilang ini dalam sektor perkhidmatan perlu sebab adakalanya dekat MITI tulis pembuatan dekat SSM daftar lain,” katanya.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.