Moratorium: Tiada Faedah Terkompaun, Penalti Lewat Bayar

48

29 JUN: Bank tidak akan mengenakan faedah terkompaun atau penalti lewat bayar kepada peminjam yang memohon moratorium automatik yang ditawarkan menerusi Pakej Perlindungan Rakyat dan Pemulihan Ekonomi (PEMULIH).

Perkara itu disahkan oleh Menteri Kewangan, Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz yang memaklumkan perkara tersebut telah dipersetujui oleh bank dalam satu perbincangan baru-baru ini, selepas kerajaan membangkitkan perkara tersebut. 

“Konsep pelaksanaan moratorium automatik yang diumumkan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin, semalam adalah sama seperti mana dilaksanakan tahun lalu.

“Fokus utama pemberian moratorium ini adalah untuk membantu rakyat dan perniagaan yang kini dalam kesusahan akibat COVID-19 dalam menguruskan aliran tunai,” katanya menerusi sidang media maya mengenai PEMULIH, hari ini.

Semalam, Bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak menerusi hantaran Facebooknya mendakwa pemberian moratorium di bawah PEMULIH bukan automatik dan tanpa faedah.

TENGKU ZAFRUL

Baliau berkata, moratorium tersebut tidak sama seperti tahun lepas di mana faedah serta penalti bagi pinjaman sewa beli selain pinjaman lain telah dikecualikan.

Mengulas lanjut, Tengku Zafrul berkata, pelanggan yang terdiri daripada individu, perusahaan mikro serta perusahaan kecil dan sederhana (PKS) akan melalui proses dan kaedah sama sepertimana moratorium sebelumnya.

“Penawaran moratorium automatik terbaharu kepada rakyat dan perniagaan ini juga bukan sifar kadar faedah sepanjang tempoh penangguhan. Kadar faedah bergantung kepada bank masing-masing termasuk jenis produk pinjaman yang ditawarkan kepada pelanggan.

“Kaedah adalah sama dengan moratorium automatik sebelum ini. Bukan sifar kadar faedah. Perlu difahami adalah moratorium ialah bantuan penangguhan bayaran balik yang mana bank bersetuju bantu mereka terkesan secara automatik. 

Pelanggan perlu rujuk dan berbincang dengan bank untuk mengetahui kadar faedah kerana semua bank adalah berbeza ,” katanya.

Dalam pada itu, Tengku Zafrul memberitahu kerajaan peka dengan kesusahan yang dialami rakyat dan perniagaan, namun mungkin ada yang tidak memerlukan moratorium automatik terbabit.

“Bantuan moratorium ini adalah terjamin untuk golongan B40, M40, T40, perusahaan mikro dan PKS,” katanya.

Ditanya sama ada pemberi moratorium automatik itu akan memberi impak kewangan kepada bank, beliau menjelaskan, kerajaan percaya institusi perbankan mampu menyerap implikasi terbabit.

“Berdasarkan perbincangan dengan bank sebelum ini, mereka memiliki kemampuan untuk menawarkan moratorium selama enam bulan kepada pelanggan berdasarkan keupayaan dari aspek penampan kewangan yang kukuh,” katanya.

Semalam, Perdana Menteri mengumumkan PEMULIH dengan pemberian maratorium selama enam bulan akan diberikan kepada semua peminjam tanpa syarat.

Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, pemberian itu membabitkan semua sama ada dari golongan B40, M40 atau T20, dan usahawan mikro yang menjadi antara aspek penting yang ditekankan dalam pakej rangsangan terbaharu kerajaan.

Moratorium selama enam bulan yang akan ditawarkan bermula 7 Julai ini akan membabitkan nilai keseluruhan pakej RM80 bilion.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.