Jangan didik rakyat mengaku kalah dengan ujian- Nik Abduh

103

29 JUN: Ahli Parlimen Bachok, Nik Abduh Nik Abdul Aziz menasihatkan supaya tidak mudah mengalah dengan mengangkat bendera putih apabila berdepan dengan ujian Allah SWT.

Sebaliknya bekas Ketua Pemuda PAS itu berkata rakyat perlu menadah tangan dan berdoa kepada Allah SWT sebagai tanda optimis dan tidak berputus asa dengan ujian kehidupan.

“Angkat tangan berdoa kepada-Nya. Itulah bendera kekuatan dan optimis dalam ujian kehidupan.

“Jangan angkat kekalahan menghadapi ujian dengan mengajar rakyat mengangkat bendera putih,” katanya dalam satu hantaran di Facebooknya, hari ini.

Difahamkan Nik Abduh berkata demikian ketika sejumlah pengguna media sosial menggerakkan kempen kibar bendera putih.

Kempen itu meminta pihak yang terputus bekalan makanan menaikkan bendera putih di rumah masing-masing untuk membolehkan mereka dibantu.

Tindakan itu  juga bagi memberi isyarat kepada orang lain untuk menghulurkan bantuan kepada mereka yang memerlukan bantuan segera.

Tidak jelas bagaimana atau bila kempen itu dimulakan, tetapi semakin banyak berkongsi mesej yang sama sejak petang semalam.

Antara lain, mesej seumpamanya disertakan dengan pesanan agar tidak mengambil tindakan ‘drastik’ dalam menghadapi kesulitan.

“Kepada yang susah, tiada makanan, naikkan #benderaputih di rumah anda, biar orang sekeliling membantu setakat yang termampu.

“Jangan ambil tindakan yang merugikan diri sendiri dan keluarga. Tidak perlu rasa malu. Hanya kibarkan kain putih.

Semoga ada yang datang membantu,” kata pengguna Twitter @JawaJohor2

Get real time updates directly on you device, subscribe now.