Azhar, Rais tiba di Istana Negara

49

29 JUN: Speaker Dewan Rakyat Datuk Azhar Azizan Harun dan Yang Dipertua Dewan Negara, Tan Sri Dr Rais Yatim  tiba di Istana Negara untuk mengadap Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah, sebentar tadi. 

Terdahulu kenderaan rasmi yang membawa Azhar dan Rais, dilihat memasuki Perkarangan Istana Negara melalui Pintu Satu.

Difahamkan Timbalan Speaker Dewan Rakyat, Datuk Seri Azalina Othman Said dan Datuk Mohd Rashid Hasnon, serta Timbalan Speaker Dewan Negara, Datuk Seri Mohamad Ali Mohamad turut mengadap Yang di-Pertuan Agong dan dilihat memasuki perkarangan Istana Negara melalui Pintu Dua.

Selain itu, media difahamkan, Peguam Negara Tan Sri Idrus Harun juga telah diperkenan masuk mengadap, namun tiada masa diberikan.

Sesi sembah maklum kepada Yang di-Pertuan Agong dijangka bermula jam 11 pagi ini rentetan kepada siri-siri pertemuan Baginda dengan ketua-ketua parti politik serta pegawai-pegawai tertinggi Kerajaan Persekutuan sebelum ini.

Azhar dan Rais dijangka akan menyampaikan dapatan dan kajian mereka kepada Agong tentang tarikh pembukaan Parlimen secara hibrid selaras dengan peruntukan Perlembagaan Persekutuan dan Proklamasi Darurat.

Mereka juga akan menyampaikan keperluan mengadakan sidang khas kedua-dua Dewan bagi membolehkan sesi Parlimen Hibrid dijalankan.

Terdahulu Rais dan Azhar Azizan dalam kenyataan bersama sebelum ini dilaporkan berkata, persidangan Parlimen secara hibrid dijangka boleh diadakan pada akhir Ogos atau selewat-lewatnya minggu pertama September.

Mereka berpendapat, tarikh itu bagaimanapun tertakluk kepada kelulusan semua aspek perundangan di peringkat Jawatankuasa Dewan dan Jawatankuasa Peraturan-Peraturan Mesyuarat terlebih dahulu yang dijangka pada akhir Julai.

Kenyataan bersama itu memaklumkan, dengan andaian terbabit, dicadangkan satu Sidang Khas Parlimen diadakan awal Ogos tertakluk prosedur operasi standard (SOP) ketat dikuatkuasakan Majlis Keselamatan Negara (MKN) dan Kementerian Kesihatan (KKM).

Get real time updates directly on you device, subscribe now.