WHO kecam negara kaya enggan kongsi vaksin

37

28 JUN : PERTUBUHAN Kesihatan Sedunia (WHO) mengecam negara-negara kaya di dunia yang enggan berkongsi dos dengan negara-negara berpendapatan rendah.

Ketua Pengarah WHO Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus berkata, sikap seperti itu tidak sepatutnya berlaku lagi ketika ini.

“Masalah sekarang ialah bekalan, jadi, berikanlah bekalan vaksin itu,”

“Negara-negara kaya telah membuka semula kehidupan sosial masyarakat dan memberi vaksin kepada golongan muda yang tidak berisiko tinggi.

“Bagaimanapun, negara-negara miskin dibiarkan dengan kejam mengalami kekurangan dos vaksin COVID-19,” tegasnya.

Contoh katanya, situasi di Afrika menyaksikan jangkitan dan kematian baharu melonjak hampir 40 peratus berbanding minggu sebelumnya.

Keadaan itu dianggap sebagai sangat berbahaya kerana varian Delta kini telah tersebar di seluruh dunia.

Kata Tesros, dunia telah gagal, masyarakat global juga dianggap gagal.
Beliau membandingkannya dengan krisis HIV/AIDS ketika ada yang berpendapat bahawa negara-negara Afrika tidak dapat menggunakan rawatan rumit.

Katanya lagi, perbezaan antara negara yang mempunyai vaksin dan tiada vaksin ketika ini memperlihatkan ketidakadilan dan ketidaksamarataan dunia ini yang perlu dihadapi sekarang.

Sementara itu, Ketua Pengarah Program Kecemasan WHO Dr Mike Ryan berkata, banyak negara membangun jauh lebih baik daripada negara industri dengan melakukan vaksinasi besar-besaran terhadap penduduk, bagi melindungi dari penyakit berjangkit seperti kolera dan polio.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.