MOTAC Komited Rancakkan Industri Acara Perniagaan

17

28 JUN: Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya (MOTAC) akan memberikan fokus dalam merancakkan industri acara perniagaan menerusi Pelan Pemulihan Negara (PPN). 

Menterinya, Datuk Seri Nancy Shukri berkata, ia selaras dengan pengumuman kerajaan yang membuka semula sektor pelancongan domestik pada fasa ketiga dalam PPN.

“Sebagai contoh WTC Kuala Lumpur, pusat konvensyen dapat beroperasi termasuk dijadikan sebagai PPV mega, sekali gus mampu merancakkan industri acara perniagaan.

“Terdapat 81 acara yang dijadualkan berlangsung pada tahun ini termasuk 56 konvensyen dan 24 pameran,” katanya kepada media selepas meninjau pusat pemberian vaksin (PPV) di Pusat Dagangan Dunia (WTC) Kuala Lumpur, hari ini. 

Dalam pada itu, Nancy memberitahu, industri acara perniagaan dijangka mampu mewujudkan 25,000 peluang pekerjaan menjelang tahun 2030.

“Acara perniagaan dapat dikendalikan dengan menyasarkan penerima vaksin dan melalui kepatuhan keselamatan yang ketat. Kepatuhan prosedur operasi standard (SOP) juga adalah tinggi,” katanya.

Sementara itu, Nancy memaklumkan inisiatif Projek Destinasi Rintis Bebas COVID-19 oleh MOTAC akan diteruskan bagi membolehkan destinasi pelancongan utama dibuka setelah destinasi tersebut mencapai imuniti berkelompok yang ditetapkan kerajaan.

Menurut beliau, MOTAC sedang menunggu bekalan vaksin untuk memulakan proses vaksinasi kepada pekerja sektor dan subsektor industri pelancongan di Pulau Langkawi yang dikenal pasti sebagai projek perintis Projek Destinasi Rintis Bebas COVID-19.

“Pulau Langkawi dipilih sebagai lokasi bagi projek perintis berikutan mempunyai kemudahan penerbangan antarabangsa yang boleh membawa pelancong secara terus dari luar negara selain mempunyai penduduk seramai 76,400 orang.

“Pilihan pulau peranginan tersebut adalah untuk menilai kejayaan projek perintis sama ada dapat membantu ke arah pemulihan sektor pelancongan dengan kadar segera,” katanya. 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.