Kerajaan umum pakej PEMULIH bernilai RM150 bilion

81

28 JUN: Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin, sebentar tadi, mengumumkan Pakej Perlindungan Rakyat dan Pemulihan Ekonomi (PEMULIH) bernilai RM150 bilion termasuk RM10 bilion adalah suntikan langsung fiskal kerajaan.

Muhyiddin berkata pelaksanaan PEMULIH adalah bertujuan untuk memberikan bantuan menyeluruh kepada rakyat dan tertumpu kepada tiga fokus utama iaitu Meneruskan Agenda Prihatin Rakyat, Menyokong Perniagaan dan Meningkatkan Vaksinasi.

Beliau berkata selaras dengan komitmen itu kerajaan akan menyalurkan bantuan tunai langsung kepada rakyat berjumlah RM10 bilion.

Perdana Menteri berkata bantuan tunai langsung berkenaan merangkumi Bantuan Prihatin Rakyat atau BPR, Bantuan Khas COVID-19 (BKC) dan Bantuan Kehilangan Pendapatan (BKP).

MUHYIDDIN

“Semasa pengumuman PEMERKASA Tambahan yang lepas, kerajaan bersetuju untuk memberi bayaran tambahan bagi BPR sehingga RM500 pada bulan Julai dan bayarannya akan dibuat secara berperingkat mulai esok, 29 Jun.

“Manakala BPR fasa ketiga dengan kadar bantuan antara RM100 hingga RM1,400 akan dibayar pada bulan September nanti. Bulan September juga akan melibatkan bayaran ke atas keskes lulus rayuan BPR. Secara keseluruhannya, nilai BPR sehingga hujung tahun ialah RM4.9 bilion,” katanya dalam perutusan khasnya hari ini.

Mengulas lanjut, Perdana Menteri berkata kerajaan juga mengumumkan pemberian khas BKC yang akan dibayar secara berperingkat untuk beberapa bulan akan datang dengan kadar tertentu.

Muhyiddin berkata pemberian bantuan khas BKC akan memberi manfaat kepada 11 juta isi rumah termasuk, warga emas dan individu bujang dengan anggaran peruntukan berjumlah RM4.6 bilion.  

“Bagi kategori pertama, isi rumah kategori miskin tegar bakal menerima bantuan sebanyak RM500 pada bulan Ogos, RM500 (November) dan RM300 pada bulan Disember. Manakala individu bujang kategori miskin tegar akan menerima bantuan sebanyak RM200 pada bulan Ogos dan RM300 pada bulan November.

“Kedua, isi rumah kategori B40 akan menerima bantuan sebanyak RM500 pada bulan Ogos dan RM300 pada bulan Disember, manakala bujang kategori B40 akan menerima bantuan sebanyak RM200 pada bulan Ogos.

“Ketiga, isi rumah kategori M40 turut menikmati bantuan sebanyak RM250, manakala bujang kategori M40 akan menerima RM100 pada bulan Ogos nanti,” katanya.

Beliau berkata bantuan tunai langsung ketiga ialah Bantuan Kehilangan Pendapatan (BKP) bernilai RM500 juta yang akan disalurkan ke akaun kira-kira sejuta pencarum KWSP dan PERKESO yang kehilangan pekerjaan berdasarkan data 2021.  

“Dengan ketiga-tiga bantuan tunai ini, bagi setiap bulan bermula Jun sehingga Disember tahun ini, golongan yang memerlukan akan mendapat bantuan yang sewajarnya.

“Saya berharap bantuan tunai ini dapat membantu saudara dan saudari untuk meneruskan kelangsungan hidup pada bulan-bulan mendatang, insya-Allah,” katanya. – Oleh HAIKA KHAZI

Get real time updates directly on you device, subscribe now.