Kerajaan setuju kekalkan tarif elektrik hingga 31 Disember

67

28 JUN: Kerajaan kekalkan kadar tarif bil elektrik bagi 9.44 juta pemegang akaun domestik dan industri Tenaga Nasional Berhad (TNB) di seluruh Semenanjung Malaysia dan Sabah, dari 1 Julai hingga 31 Disember ini.

Berikutan itu, kerajaan telah bersetuju untuk membiayai pemberian rebat tambahan sebanyak 0.87 sen/kWj yang melibatkan peruntukan sebanyak RM493 juta melalui dana Kumpulan Wang Industri Elektrik (KWIE).

Menteri Tenaga dan Sumber Asli, Datuk Seri Dr. Shamsul Anuar Nasarah berkata, kerajaan berbuat demikian dengan mengambil kira cabaran dan kesukaran yang dihadapi oleh rakyat berikutan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang dikuat kuasakan bagi mengekang penularan pandemik Covid 19.

Beliau berkata langkah itu membolehkan semua pemilik akaun TNB yang dianggarkan seramai 9.44 juta pengguna akan terus menikmati rebat elektrik sebanyak 2.00 sen/kWj bagi tempoh 1 Julai hingga 31 Disember 2021,

Katanya, pemberian rebat tambahan ini membolehkan semua pemilik akaun TNB menikmati purata diskaun sebanyak 5% bagi tempoh tersebut.

“Selain pembiayaan rebat tambahan ini, kerajaan telah bersetuju untuk memberi diskaun bil elektrik secara bersasar kepada pengguna-pengguna domestik dan bukan domestik bagi tempoh Julai hingga September 2021 untuk Semenanjung dan Sabah. Perkara ini akan diumumkan oleh YAB Perdana Menteri.

“Justeru apa yang saya umumkan hari ini berbeza berbanding diskaun. Namun penting kerana Kerajaan telah bersetuju membelanjakan RM493 juta agar tidak berlaku kenaikan tarif elektrik, dan mengekalkan sebagaimana sekarang,” katanya dalam sidang media secara maya di sini, sebentar tadi.

Mengulas lanjut, Shamsul Anuar berkata kerajaan juga akan terus memberikan rebat bil elektrik RM40 kepada pemegang akaun TNB daripada golongan miskin tegar dengan pendapatan isi rumah RM1,169 ke bawah.

Beliau berkata sehingga Mei 2021, jumlah Ketua Isi Rumah (KIR) yang layak ialah 282,182. Walau bagaimanapun, hanya 113,745 iaitu 40.31% daripada KIR yang layak telah mengemas kini nombor akaun bil elektrikmereka.

“Oleh itu, saya menyeru agar mereka yang layak untuk mengemas kini nombor akaun dengan pihak utiliti bagi membolehkan mereka menikmati rebat bil elektrik berkenaan,” katanya.

Katanya, kerajaan juga bersetuju untuk memberi rebat elektrik sebanyak 2.00 sen/kWj kepada pengguna bukan domestik di Kulim High Technology Park (KHTP) yang mendapat bekalan elektrik daripada NUR Power Sdn. Bhd, bagi tempoh 1 Julai hingga 31 Disember 2021.

“Ini merupakan kali pertama pengguna bukan domestik di KHTP menikmati rebat elektrik sejak mekanisme penetapan tarif Incentive-Based Regulations dilaksanakan pada tahun 2017.

“Pemberian rebat ini dilaksanakan berikutan berlakunya penurunan harga bahan api gas dan bekalan elektrik pukal TNB pada separuh tahun pertama 2021 serta penjimatan daripada pelarasan kos sebenar bahan api bagi tempoh Julai hingga Disember 2020,” katanya.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.