Hampir 100,000 PKS bakal ditutup

16

28 JUN: Hampir 100,000 perusahaan kecil dan sederhana (PKS) dikhuatiri tidak mampu bertahan lebih lama dan terpaksa menghentikan operasi dalam Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) penuh ketika ini.

Pengerusi Persatuan Pengusaha Kecil dan Sederhana Malaysia (Samenta) Pusat, Datuk William Ng berkata, PKP penuh amat membebankan sebahagian besar pemilik PKS.

Ujarnya, ketika PKP 1.0 tahun lalu, kebanyakan PKS masih mempunyai simpanan untuk memastikan perniagaan kelangsungan perniagaan mereka.

“Kira-kira 30 peratus PKS sudah kehabisan wang simpanan dalam tempoh PKP penuh kali ini dan jika sekatan masih berpanjangan, banyak di antaranya terpaksa ditutup.

WILLIAM

“Bank Dunia, dalam Tinjauan Ekonomi Malaysia terbaharu juga menegaskan fakta yang PKS di negara ini mempunyai aliran tunai yang lebih rendah di rantau ini.

Pelan Pemulihan Negara (PPN) sebelum ini pula lebih banyak tidak banyak membantu dan bukannya menetapkan rancangan pemulihan kepada kami dan bagaimana dapat kembali ke landasan yang betul seperti sebelum pandemik,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Jelas beliau, ketika tempoh mencabar ini kerajaan perlu menyediakan pelan yang jelas dan realistik untuk ekonomi negara supaya PKS dapat pulih seterusnya memanfaatkan peluang dalam norma baharu.

“Keadaan semasa amat membimbangkan dan dalam tinjauan terbaharu kami, sebanyak 16 peratus daripada responden PKS memaklumkan perniagaan mereka hanya akan pulih pada 2023,” katanya.

Menurut William, selain bantuan dalam mendepani cabaran pandemik, kerajaan perlu membantu PKS tempatan dalam mempercepat automasi dan bergantung kepada tenaga fizikal, di samping meningkatkan tahap pendidikan generasi muda yang bakal menerajui perusahaan pada masa hadapan.

“Sekiranya PKS tempatan lebih terdedah dengan pasaran global, perkara itu akan mendorong perniagaan ke arah digitalisasi dengan lebih cepat.

Kerajaan perlu memberi dorongan PKS tempatan membina jenama sendiri dan bukannya melatih rakyat menjadi orang tengah dan menjual semula produk asing yang berkualiti rendah,” ujarnya.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.