COVID-19: Kematian Melebihi 5,000 Kes

18

28 JUN: Jumlah kumulatif kes kematian COVID-19 mencatat rekod baharu apabila telah melebihi angka 5,000 kematian setakat hari ini.

Bagaimanapun, kes kematian baharu hari mencatatkan penurunan iaitu 57 kes berbanding semalam, 60 kes. 

Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah berkata jumlah itu melibatkan 54 rakyat tempatan dan tiga warga asing menjadikan jumlah kumulatif kematian berjumlah 5,001 atau 0.68 peratus daripada keseluruhan kes.

“Daripada 57 kes kematian pada hari ini, 15 kes melibatkan di Selangor, 13 kes di Negeri Sembilan, enam kes di Johor, lima kes di Melaka, masing-masing tiga (3) kes di Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan Labuan, dan Perak,

“Selain itu, masing-masing dua kes direkodkan di Sarawak, Kedah, Pahang, dan Kelantan, serta satu kes di Pulau Pinang,” katanya menerusi kenyataan media perkembangan harian COVID-19, hari ini.

Dalam pada itu, Noor Hisham memaklumkan kes baharu COVID-19 hari ini turut mencatatkan penurunan iaitu 5,218 dan daripada jumlah itu, 5,211 kes daripada adalah kes tempatan manakala tujuh merupakan kes import. 

“Kes sembuh hari ini turut  mencatatkan peningkatan iaitu 4,744 kes berbanding semalam iaitu 4,777 menjadikan jumlah kumulatif kes sembuh sebanyak 593,695 kes. 

“Jumlah kes yang berada di unit rawatan rapi (ICU) ketika ini pula adalah seramai 886 orang termasuk 446 yang memerlukan bantuan pernafasan. Ini menjadikan jumlah kumulatif kes aktif sebanyak 61,315 atau bersamaan 8.36 peratus,” katanya.

Sementara itu Noor Hisham berkata, kluster baharu hari ini juga mencatatkan peningkatan berbanding semalam iaitu 22 kluster, di mana 16 daripadanya adalah kluster berkaitan kluster tempat kerja dan lima lagi pula merupakan kluster baharu komuniti. 

Beliau memberitahu, bagi kluster tempat kerja, empat daripadanya direkodkan di Selangor iaitu di Industri Waja 2, Industri Jalan Laksamana Satu, Industri Jalan Dolomite serta Tapak Bina Lingkaran Eco Majestic manakala di Kuala Lumpur, tiga direkodkan di Tapak Bina Jalan Wangsa 2, Tapak Bina Jalan Kiara Tujuh dan Tapak Bina Jalan Kasipillay. 

“Selain itu, kluster baharu turut direkodkan iaitu dua masing-masing di Johor, Negeri Sembilan dan Melaka dan di Johor adalah di Jalan Tanjung Puteri serta Jalan Kebun Bakri. Di Melaka pula, dikesan di Industri Persiaran Bunga Tanjung Satu dan Industri Bunga Tanjung Dua manakala di Melaka adalah di Industri Teknologi Cheng dan Business City. 

“Manakala kluster kerja selebihnya adalah di Jalan Semariang, Sarawak; Dah Sembilan Industri Sungai Petani, Kedah dan Bandar Baru Lubok Jong di Kelantan. Bagi kluster komuniti pula, dua direkodkan di Sarawak iaitu di Simpang Koko serta Luteng dan selebihnya adalah di Kubang Jela, Terengganu; Kampung Telosan, Kelantan; Jalan Gunung Lapan , Johor dan Dah Sawi di Kedah,” katanya. 

Noor Hisham menambah, jumlah keseluruhan kluster kini berjumlah 2,794 dan sebanyak 1,914 kluster telah ditamatkan di samping hanya 880 kluster yang masih aktif. – Oleh AIMAN SADIQ ABDULLAH

Get real time updates directly on you device, subscribe now.