Rais, Azhar menghadap Agong lusa

28

27 JUN: Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Mustafa Billah Shah berkenan menerima menghadap Yang Dipertua Dewan Negara, Tan Sri Dr Rais Yatim dan Yang Dipertua Dewan Rakyat, Datuk Azhar Azizan Harun, Selasa ini.

Menurut sumber, malam tadi, sesi menghadap yang berlangsung di Istana Negara, dipercayai berhubung isu persidangan Parlimen.

Bagaimanapun, waktu sesi menghadap itu tidak dinyatakan.

Rais dan Azhar Azizan dalam kenyataan bersama sebelum ini dilaporkan berkata, persidangan Parlimen secara hibrid dijangka boleh diadakan pada akhir Ogos atau selewat-lewatnya minggu pertama September.

Mereka berpendapat, tarikh itu bagaimanapun tertakluk kepada kelulusan semua aspek perundangan di peringkat Jawatankuasa Dewan dan Jawatankuasa Peraturan-Peraturan Mesyuarat terlebih dahulu yang dijangka pada akhir Julai.

Kenyataan bersama itu memaklumkan, dengan andaian terbabit, dicadangkan satu Sidang Khas Parlimen diadakan awal Ogos tertakluk prosedur operasi standard (SOP) ketat dikuatkuasakan Majlis Keselamatan Negara (MKN) dan Kementerian Kesihatan (KKM).

Pelbagai pihak sebelum ini menyuarakan kritikan dan gesaan supaya Parlimen kembali bersidang bagi menjamin keutuhan demokrasi yang menjadi teras kedaulatan sistem pentadbiran di Malaysia.

Parlimen tidak bersidang susulan Al-Sultan Abdullah pada 12 Januari lalu memberi perkenan supaya Pengisytiharan Proklamasi Darurat dilaksanakan di seluruh negara sehingga 1 Ogos bagi membendung COVID-19.

Baginda kemudiannya pada 24 Februari lalu bertitah Parlimen boleh bersidang ketika tempoh darurat berkuat kuasa pada satu tarikh yang difikirkannya sesuai atas nasihat Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Muhyiddin ketika menyampaikan perutusan Pelan Pemulihan Negara pada 15 Jun lalu pula menyatakan Sidang Parlimen boleh diadakan sekitar September atau Oktober dengan mengikut SOP ditetapkan.

Al-Sultan Abdullah selepas mempengerusikan Perbincangan Khas Raja-Raja Melayu menzahirkan pandangan supaya persidangan Parlimen diadakan secepat mungkin bagi membolehkan pelan itu dan pelaksanaan Ordinan Darurat 2021 dibahaskan Ahli Dewan Rakyat.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.