Petugas barisan hadapan alami tekanan melampau

59

27 JUN: Sebanyak 53.8 peratus daripada 839 petugas barisan hadapan didapati mengalami tekanan melampau berpunca daripada isu peribadi.

Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah, berkata angka diperoleh menerusi satu kajian itu, menunjukkan petugas barisan hadapan dalam kalangan pegawai farmasi dan petugas kesihatan peringkat daerah paling ramai berdepan masalah berkenaan.

Jelasnya, kajian itu dijalankan Roslan N.S. et. al. (2021) terhadap ‘Prevalen dan Faktor-Faktor yang Mempengaruhi Burnout dalam Kalangan Petugas Barisan Hadapan di Malaysia Semasa Pandemik COVID-19’. 

“Sebanyak 39.1 peratus pula mengalami tekanan melampau disebabkan pekerjaan, iaitu membabitkan Pegawai Kesihatan Persekitaran (PPKP) dan petugas makmal. 

NOOR HISHAM

“Manakala sebanyak 17.4 peratus mengalami tekanan melampau berkaitan pesakit, iaitu dalam kalangan paramedik dan petugas kesihatan di hospital swasta,” katanya menerusi kenyataan, hari ini. 

Beliau berkata, tekanan itu dialami kerana kebanyakannya merasakan bahawa mereka tidak mendapat sokongan psikososial mencukupi di tempat kerja.

Katanya, antara faktor menyebabkan tekanan itu adalah bebanan tugas tinggi, ketidakpastian tempoh pandemik yang panjang serta pertukaran dan proses adaptasi terhadap prosedur operasi standard (SOP) pelbagai.

Jelasnya, rancangan kerjaya terganggu serta kesulitan mengimbangkan keluarga dan kerjaya turut menjadi faktornya.

“Hal ini berlaku apabila mereka perlu bekerja dengan komitmen melebihi 100 peratus bagi suatu tempoh lama.

“Situasi ini sudah mengakibatkan keletihan fizikal dan mental yang boleh mengganggu konsentrasi serta produktiviti petugas barisan hadapan dalam memberikan perkhidmatan kepada masyarakat,” katanya.

Noor Hisham berkata, menyedari situasi meruncing itu, beberapa inisiatif diwujudkan Kementerian Kesihatan (KKM) bagi menangani gejala tekanan terbabit, antaranya saringan kesihatan mental sentiasa dilaksanakan dari semasa ke semasa bagi mengenal pasti mereka yang mempunyai tanda-tanda awal tekanan, keresahan dan kemurungan.

Inisiatif terbabit, katanya, termasuk Psychological First Aid (PFA), sesi pre-deployment (sesi persediaan mental sebelum bertugas), pemberian Mental Health Alert Card, diberikan cuti tanpa rekod, sesi taklimat dan konsep pusingan kerja.

Pada masa sama, Dr Noor Hisham berkata, KKM menempatkan pasukan perkhidmatan kesihatan mental dan sokongan psikososial (MHPSS) di Pusat Kuarantin dan Rawatan COVID-19 Berisiko Rendah (PKRC) seperti di PKRC MAEPS untuk memberikan perkhidmatan kaunseling serta intervensi psikososial kepada kakitangan dan pesakit.

“Bagi  mengelakkan diri mengalami tekanan melampau (burnout), petugas barisan hadapan disarankan untuk mengambil langkah penjagaan kendiri, seterusnya mewujudkan budaya kerja sihat dan ceria.

“Mereka perlu bekerja secara efektif sebagai sebuah pasukan supaya dapat meringankan beban tugas; sentiasa melakukan penilaian kendiri bagi mengesan tanda awal burnout; membina hubungan baik antara rakan sekerja dan ahli keluarga; sedia berkongsi dan mendengar pandangan serta nasihat sekiranya mempunyai masalah; mengamalkan senaman dan teknik kawalan pernafasan untuk mengurangkan tekanan, selain rehat secukupnya serta menikmati pemakanan seimbang,” katanya. – Oleh FAIZATUL FARHANA FARUSH KHAN

Get real time updates directly on you device, subscribe now.