Pakej bantuan baharu, legakan rakyat – Wan Saiful

132

27 JUN: Pengumuman pakej bantuan baharu lebih menyeluruh membuktikan kerajaan mendengar luahan hati dan keluh kesah rakyat yang terkesan akibat penularan pandemik COVID-19 dan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) 3.0.

Ketua Penerangan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (BERSATU), Datuk Wan Saiful Wan Jan berkata beliau gembira kerana Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin dan Menteri Kewangan memberikan gambaran awal bahawa kerajaan akan mengumumkan pakej bantuan baharu dalam masa terdekat.

Beliau berkata pengumuman berkenaan membuktikan kerajaan sentiasa mendengar suara rakyat dan pakej bantuan baharu ini nanti akan memberi lebih kelegaan kepada rakyat.

WAN SAIFUL

“Dalam BERSATU, kita telah menyampaikan pelbagai cadangan melalui saluran dalaman parti terus kepada YAB Perdana Menteri, yang saya harap akan dilaksanakan.

“Antaranya, sayap Armada Bersatu dengan konsisten memperjuangkan moratorium pinjaman dilanjutkan dan diperluaskan meliputi lebih banyak bentuk pinjaman, serta prosesnya dipermudahkan.

“Dalam mesyuarat-mesyuarat parti, Ketua Armada Nasional dan para pemimpin Armada semua peringkat tidak pernah lupa membangkitkan cadangan ini,” katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

Wan Saiful berkata pemberian bantuan tunai kepada rakyat juga sering kali ditimbulkan oleh para pemimpin Bersatu melalui perbincangan-perbincangan rasmi dan tidak rasmi.

“Dalam menghadapi tekanan hidup, amat penting kerajaan terus memberikan bantuan tunai dalam bentuk “cash transfer”, termasuklah juga penerusan i-Sinar.

“Begitu juga dengan nasib para peniaga kecil. Banyak idea telah disuarakan secara langsung oleh pemimpin akar umbi parti kepada YAB Perdana Menteri mengenai langkah-langkah yang kerajaan boleh ambil bagi membantu peniaga kecil dan usahawan.

“Peniaga kecil adalah tulang belakang ekonomi negara. Perlu ada langkah memastikan mereka boleh bertahan dan kembali beroperasi seperti biasa secepat mungkin,” katanya.

Mengulas lanjut, Wan Saiful berkata antara perkara yang sering ditekankan ialah subsidi upah dan bantuan tunai untuk memastikan kelangsungan perniagaan dan juga kelangsungan hidup peniaga.

“Pandangan pemimpin masyarakat akar umbi, dan juga pandangan rakyat pelbagai lapisan, yang disuarakan secara rasmi melalui kertas-kertas cadangan, serta melalui saluran tidak rasmi melalui sebegitu banyak “Whatsapp group” sekalipun telah didengari.

“Saya pasti pakej baharu yang akan diumumkan nanti akan mengambil kira idea-idea yang telah disuarakan.

 Kepada penggerak parti semua peringkat, saya harap kita akan terus menjadi saluran penting menyampaikan permintaan dan cadangan rakyat kepada pucuk pimpinan parti dan kerajaan.

“Kita kumpulkan dan salurkan melalui saluran yang sesuai idea-idea yang disuarakan rakyat sebagai bukti komitmen berterusan kita membantu rakyat. Penggerak-penggerak Bersatu mesti terus menjadi ejen penyelesaian cabaran hidup rakyat,” katanya.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.